Vláda zaplatí 51 milionů korun gastroprůvodci Michelin. Děláte si prd*l? ptal se Babiš

Vláda zaplatí část příspěvku za vstup ČR do gastronomického průvodce Michelin.

Michelinský spor o restaurace

Vláda se rozhodla zaplatit poplatek společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. Je to nástroj, jak Česko propagovat v zahraničí, řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Hešíková sdělila, že celkové náklady činí 51,3 milionu korun s DPH na pět let. Na financování by se neměl podílet jen stát, ale také kraje a soukromý sektor. Ve společnosti se ale zvedla i vlna nelibosti – především kvůli tomu, že zatímco se vláda snaží šetřit každý haléř, nemá na druhou stranu problém s poplatkem ve výši několika desítek milionů korun.

Jedním z podporovatelů zařazení České republiky do průvodce Michelinu je i majitel restaurace Vallmo Martin Makovička. Aktuálně v něm už nějakou dobu o českých restauracích není ani zmínka. „Jde o rozvoj české kultury, celé gastronomie a je dobré tam být. Není to jen luxus, jak si lidé představí, jde o standardy, Michelin umí zaštítit jak restaurace, tak lázně a hotely, nově uděluje i zelené hvězdy za udržitelnost,“ řekl Makovička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Napíšete lež, budete nést následky, varoval Rakušan kvůli smyšlenému útoku Ukrajinců

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) kabinetu představil analýzu toho, jak zahraniční turisté v Česku utrácejí peníze. „Útrata za gastronomické služby představuje v mnoha případech více než 30 procent z jejich celkové útraty,“ poznamenal Kupka. Zařazení do průvodce považuje za jeden z nástrojů, kterým lze přispět k návratu turistů do Česka po koronavirové krizi. Finance do toho vložené se podle Kupky velmi rychle Česku vrátí.

Pro ministerstvo pro místní rozvoj je klíčové, že na základě smlouvy se společností Michelin bude její hodnocení zaměřeno na celé území České republiky, sdělila mluvčí resortu Hešíková. Michelin v první fázi provede analýzu celkové kvality gastronomické scény v ČR, inspektoři firmy poté navštíví podniky z užšího výběru a ohodnotí je. „Zdaleka nepůjde jen o restaurace v Praze – cílem projektu je právě přilákat bohatší zahraniční turisty do regionů. Tato část bude financována z prostředků MMR – jde o částku v přepočtu kolem 4,3 milionu korun s DPH,“ poznamenala Hešíková.

Ve druhé fázi do roku 2028 se budou na základě analýzy oceňovat podniky a také se uskuteční marketingová kampaň zaměřená na zahraniční turisty. „Zde půjde o částku v přepočtu přes 47 milionů korun s DPH na pět let. Na financování této části by se měl podílet nejen stát, ale také kraje a soukromý sektor,“ dodalo ministerstvo.

„Gastronomie je podle výzkumů důležitým faktorem při výběru, kam cestovat. Na základě michelinského průvodce se dnes zdaleka nerozhodují jen ti nejbohatší. Data ukazují, že zahraniční turista dá zhruba čtvrtinu všech svých výdajů za gastronomii. Skupiny, které cestují hlavně za ní, zůstávají v destinacích v průměru déle a utrácejí více než ostatní. Podpora gastronomie je tedy klíčová, pokud má ČR zůstat jako turistická destinace konkurenceschopná ve srovnání s okolními zeměmi,“ doplnila Hešíková.

Babiš: Děláte si prd*l?

Poplatek gastronomickému průvodci pobouřil opoziční poslance na středečním jednání Sněmovny. Tématu se dotkl například předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který sáhl i po vulgárních výrazech. „Česko zaplatí za michelinského průvodce. To si děláte prd*l?“ zahřímal expremiér v dolní komoře, načež byl okamžitě pokárán.

Nesouhlasný postoj vyjádřila také poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová. „Mě to taky štve, zeptejte se Pirátů a MMR,“ napsala jednomu z diskutérů na Twitteru. Velká vlna nevole se pak objevila od desítek lidí na sociálních sítích, kterým se nelíbí, že v době šetření se vláda uchýlila k poplatku ve výši několika desítek milionů korun.

V průvodci může být až 50 českých restaurací

Část restaurací začala dokonce sbírat podpisy pod otevřený dopis pro premiéra. „Vláda si je vědoma pravidel, která Michelin v průvodci uplatňuje, může to mít přínos, na druhou stranu se to pojí s nemalým příspěvkem,“ řekl mluvčí vlády Václav Smolka ještě před rozhodnutím vlády.

Zda by se vláda měla podílet na zaplacení poplatku, si nejsou jistí ani lidé dotazovaní v anketě CNN Prima NEWS. „Asi se vyplatí investovat, ale chápu, že ty peníze teď nejsou,“ popsala svoje pocity jedna ze žen. Vyhraněnější pohled předestřel další z dotazovaných. „Vláda cpe peníze na to, co není potřeba, a když jsou třeba, tak je nemá,“ zhodnotil.

Argumentem restauratérů je i to, že částka, kterou Česko zaplatí, je oproti prestiži, kterou získá, zanedbatelná. „Michelin Guide by měl nově hodnotit celou ČR a jet do všech krajů, z mého pohledu je až 50 restaurací, které mají možnost tam být,“ zdůraznil šéfkuchař restaurace Papilio Jan Knedla.

Tagy:
peníze průvodce restaurace Andrej Babiš opozice Ivan Bartoš Česká pirátská strana poplatek vláda Česko Barbora Urbanová vláda Petra Fialy Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Michelinská hvězda Průvodce Michelin