Návrat do Sněmovny po prázdninách: ANO i SPD v bojovné náladě, Bartoš mluvil o hoaxech

Ivan Bartoš (Piráti)

Jednání Sněmovny o Bartošově digitalizaci

Poslanci jsou po prázdninách zpátky v lavicích Sněmovny. Čeká je řada zásadních témat - třeba důchody nebo digitalizace. Právě problémy s on-line stavebním řízením měly být hned prvním bodem zasedání. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) měl co vysvětlovat.

Sedmdesát dva dnů od spuštění digitalizace stavebního řízení je podle opozice situace stále tristní. Před začátkem úterní Sněmovny tak byli zástupci hnutí ANO i SPD v bojovné náladě. „Ministr Bartoš by měl odstoupit. Podle odborníků způsobil škodu přes dvě miliardy,“ řekl předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

ČTĚTE TAKÉ: Ve vládě může zpackat kdo chce, co chce, řekl k digitalizaci Kolář. Použil i fotbalový příměr

Nespokojenost s dosavadním řešením digitalizace stavebního řízení dávali ještě před začátkem schůze najevo i koaliční poslanci. Zazněl třeba příměr s automobilem, u kterého jdou zařadit pouze dva první rychlostní stupně. „Nejsou využívány všechny rychlostní stupně a bude hodně záležet na ministerstvu pro místní rozvoj, jestli se za těch pár týdnů podaří, aby to auto splňovalo všechno to, co na začátku slibovalo,“ řekl poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL).

„Od začátku prázdnin se nepovedlo nastartovat ten systém tak, aby byl plně funkční a plnil přesně to, co se od něj očekává,“ řekl poslanec Viktor Vojtko (STAN). Sám Ivan Bartoš sice přiznává, že chtěl, aby on-line řízení fungovalo na konci srpna o něco lépe, díky posílenému managementu byl ale v úterý optimistický. „Budu odpovídat na ty dotazy, popřípadě vyvracet i některé hoaxy, které se objevují ve veřejném prostoru. To téma má silný politický nádech. Možná je to proto, že máme před krajskými volbami,“ řekl Bartoš.

Zasedání Sněmovny začalo ve 14 hodin. Poslanci se ale po létě vrátili ke starým zlozvykům - a ještě před otevřením rozpravy už začátek debaty o digitalizaci zdržovali dlouhými projevy s přednostními právy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bartoš vrtí psem a žije v bludu, shodli se Haas a Králíček. Kritizovali ho i kvůli rozpočtu

Tagy:
politika digitalizace Tomio Okamura KDU-ČSL Ivan Bartoš ANO 2011 poslanecká sněmovna Svoboda a přímá demokracie Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Viktor Vojtko Aleš Dufek ekonomika, obchod a finance