Bartoš vrtí psem a žije v bludu, shodli se Haas a Králíček. Kritizovali ho i kvůli rozpočtu

Člen sněmovního ústavně-právního výboru Karel Haas (ODS) a člen výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Robert Králíček (ANO)

360° (249)

Nepovedenou digitalizaci stavebního řízení ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) a také jeho požadavky ohledně státního rozpočtu kritizovali v pořadu 360° na CNN Prima NEWS člen sněmovního ústavně-právního výboru Karel Haas (ODS) a člen výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Robert Králíček (ANO). Shodli se, že ministr by si měl sundat růžové brýle a přestat věřit tomu, že dodal funkční systém. Vyhrožování, že pokud se rozpočet Bartošova resortu nenavýší o sedm miliard korun, označili za vrtění psem.

„Systémy, které mají dohromady tvořit digitalizaci stavebního řízení, určitě k dnešnímu dni nefungují,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS člen sněmovního ústavně-právního výboru Karel Haas (ODS). Nejpodstatnější podle něj nyní je nějakým způsobem nalajnovat co nejrychlejší řešení situace. „A já mám na mysli primárně věcné řešení, nikoliv politické,“ podotkl Haas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stanjura promluvil o platech státních zaměstnanců. Zvýšení nestihl promítnout do rozpočtu

Podle něj je značný rozdíl ve vnímání mezi aktéry na stavebních úřadech a na straně ministerstva pro místní rozvoj. „Dokud ministerstvo nevystoupí z určité slonovinové věže a nepostaví se k těm problémům čelem, tak si myslím, že se neposuneme,“ sdělil Haas.

S Robertem Králíčkem se shodl, že na ministerstvu pro místní rozvoj by měla vzniknout skupina, která bude situaci řešit. „Měl by zasednout někdo, kdo přijde s jasným krizovým plánem, jak se bude postupovat. Za mě to ale není Ivan Bartoš. Ten tu důvěru ztratil u všech odborníků a úředníků, měl by nastoupit jiný ministr,“ uvedl Králíček.

Ministr Bartoš ale tvrdí, že se vše řeší. „Systémy běží, byť vykazují problémy, a dále je rozvíjíme podle harmonogramu. Nijak nepopíráme, že v této fázi jsou objektivní potíže, které nás mrzí, a snažíme se je co nejefektivněji a nejrychleji řešit. Jsme v kontaktu s profesními organizacemi a zástupci úřadů a sbíráme zpětnou vazbu tak, abychom vše posouvali k efektivnějšímu fungování a aby byl v systémech uživatelský komfort. Tenhle obří projekt je třeba prostě dotáhnout,“ řekl Bartoš na konci srpna novinářům.

Haas ale míní, že žádný harmonogram neexistuje. „Nejsem odpovědný za slova pana vicepremiéra Bartoše, ale myslím si, že kdyby ho (harmonogram) ministerstvo mělo, tak by ho s radostí předložilo,“ řekl Haas. Řešení podle něj musí přijít v rámci jednotek týdnů. „Ministerstvo si musí sundat růžové brýle a přestat věřit tomu, že dodalo funkční systém, ke kterému se mají dodělávat jenom věci uživatelského komfortu. To, co je dodáno, vykazuje nikoliv uživatelské, ale zásadní nedostatky,“ popsal Haas. Podle Králíčka ale Bartoš není schopen nic přiznat. „On není schopen změnit svoje myšlení. On žije v nějakém bludu, že ten systém je v pohodě, že ty problémy nejsou tak velké,“ míní Králíček.

Spor o rozpočet

Vedle stavebního řízení se však vedou plamenné diskuze také o rozpočtu. Ivan Bartoš totiž žádá pro svůj resort navýšení o sedm miliard, jinak Piráti rozpočet nepodpoří. „Z mého pohledu je to klasické vrtění psem. Pan Bartoš má objektivně velký problém s digitalizací stavebního řízení, tak přijde s požadavkem sedmi miliard korun na výstavbu bytů. A já v tuto chvíli neznám jediného ministra, který by se ze své rozpočtové kapitoly vzdal byť jedné jediné koruny ve prospěch ministerstva pro místní rozvoj a požadavku Ivana Bartoše,“ řekl Haas.

Podle Králíčka jde o standardní chování Pirátů. „Oni se vždycky tak rok před volbami stanou opozicí v koalici. Ivan Bartoš se snaží odvést pozornost od svého průšvihu s digitalizací. Je to takové bububu a pak se nic nestane, oni neodejdou,“ sdělil Králíček. I podle něj jde spíš o vrtění psem než o reálný odchod z vlády. „Je to ale můj pocit. Do jejich hlav nevidím,“ podotkl Králíček.

Zároveň s tím svůj postoj na sociální síti X jasně vyjádřil také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Kdybych chtěl být jízlivý k požadavku Pirátů na dalších sedm miliard na výstavbu dostupného nájemního bydlení... aby se mohlo stavět, musí nejdřív fungovat digitalizované stavební řízení,“ napsal šéf státní kasy s dovětkem, že s kolegy Piráty bude o rozpočtu dál jednat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Náprava digitalizace se potáhne měsíce, odhalil Bartošův plán Lukl. Navrhuje vlastní řešení

Tagy: