Poslanec STAN k propadu u voličů: Čekal jsem to horší. Věřím, že budeme zase stoupat

Poslanec STAN Petr Letocha v Partii PLUS

Partie PLUS (30)

Skandály týkající se vládního hnutí Starostů a nezávislých se dramaticky projevilo na propadu jeho volebních preferencí. Kdyby kandidovalo samostatně, do Poslanecké sněmovny by se vůbec nedostalo. „Já to beru jako odrazový můstek k lepším volebním preferencím,“ řekl poslanec hnutí Petr Letocha v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

„Opatření, která vláda v současné situaci dělá, jsou nedostatečná,“ řekla v Partii PLUS Marie Pošarová (SPD). Reagovala tak na aktuální průzkum volebních preferencí agentury Median, podle něhož výrazně klesla popularita hnutí STAN a sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO.

„Vládu nespojuje jeden ideologický základ. Místo, aby strany sjednocovala ideologie, spojila je jen nenávist vůči někomu zvnějšku. To ale lidem účty nezaplatí,“ řekl Patrik Nacher (za ANO). Podle něho se vládní koalice dala dohromady hlavně kvůli tomu, že chtěla nahradit kabinet Andreje Babiše (ANO).

Bureš: Je to daň za vládnutí

„Pro každého politika jsou hlavním průzkumem volby. Průzkumy jsou jen ukazatelem, ale ne takovým, podle kterého bychom se měli řídit,“ odmítl Jan Bureš (ODS), že by aktuální preference byly nějakým vážným ohrožením stability kabinetu Petra Fialy (ODS). Podle něho je celkem normální, že vláda na začátku svého funkčního období čelí poklesu popularity. „Je to daň za vládnutí. Musíte dělat opatření, která nebudou zvyšovat inflaci a která nebudou populární,“ dodal Bureš.

Petr Letocha z hnutí STAN aktuální průzkum vnímá jako odrazový můstek k lepším volebním preferencím. „Upřímně jsem si myslel, že nám to voliči nastaví ještě nižší. Pracujeme na tom, abychom přízeň voličů zase získali. Je před námi mnoho úkolů a práce a věřím, že to bude zase na vzestupné trajektorii,“ okomentoval Letocha v Partii PLUS na CNN Prima NEWS preference svého hnutí, které by získalo 4,8 procenta hlasů.

Podle průzkumu agentury Median by nyní sněmovní volby ovládlo hnutí ANO se ziskem 29 procent. Druhá by skončila Občanská demokratická strana (16,1 procenta), třetí SPD (12,5). Největší přeliv voličů nastal v rámci koalice Pirátů a STAN, kdy Piráty by volilo necelých 12 procent voličů, zatímco hnutí STAN by se s 4,8 procenta hlasů do dolní komory vůbec nedostalo. Stejně jako KDU-ČSL (4,6). TOP 09 by naopak do poslaneckých lavic zasedla, získala by 5,2 procenta, jen o 0,4 procentního bodu méně než ČSSD.

Tagy: