Lidé se nemusí bát, že by mrzli, ujistil premiér. Promluvil o vyhrocených reakcích

Premiér Petr Fiala ve speciálním vydání 360°: Soukromí politiků

360° (725)

Lidé se nemusí bát, že by během zimy neměli dostatek energií na topení, ujistil v pořadu 360°: Soukromí politiků na CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala (ODS). Promluvil také o narůstajících obavách ve společnosti kvůli zdražování i válce na Ukrajině. Přesto podle něj lidé kroky vlády podporují a sám se nesetkává s negativními reakcemi.

„Napětí ve společnosti roste. Obavy lidí, nejistota, co bude, strach, jestli si dokážou poradit se zdražováním. A také to, co jsme teď intenzivně řešili, aby energie bylo dost. Lidé vnímají, co děláme, ale nesetkávám se s vyhrocenými reakcemi. Ale samozřejmě vnímám neklid ve společnosti,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Těžkou situaci podle něj prožívá celá Evropa. „Je to samozřejmé. Kdy jsme naposledy čelili válce, která je kousek od nás a která má tak drtivé dopady na společnosti jako tato ruská agrese na Ukrajině?“ položil řečnickou otázku.

Lidé však podle premiéra nemusí mít obavy, že by v zimě mrzli. „Nemusejí se bát, ale netajím se, že ta situace je těžká. Dělali jsme velmi intenzivně řadu i velmi nezvyklých kroků, abychom plyn zajistili. Energetická bezpečnost ČR je velmi špatná a předchozí vlády opravdu neudělaly nic. My jsme koupili zásoby plynu, začali naplňovat zásobníky a máme je naplněné z 80 procent, což nikdy historicky v tomto čase nebylo,“ sdělil.

Dopad na rodinu

Předsedou vlády se stal přibližně před devíti měsíci. Jeho současná pozice tak dopadá také na jeho rodinu. „Pozice premiéra je velmi intenzivní práce. Času na rodinu a přátele je opravdu velmi málo. Rodina je trochu zvyklá na to, že se věnuji své práci, a dokonce jsme dlouhou dobu na dovolenou ani nejezdili. Postupně časem jsem pochopil, že je třeba jezdit na dovolenou,“ prohlásil Fiala.

„Rodina je pro mě důležitá, bez podpory manželky a dětí bych tu práci ani nemohl dělat. Každou volnou chvíli se snažím být se svou rodinou. Ale nápor to samozřejmě je,“ doplnil.

Tagy: