Poslat na Ukrajinu 15 tanků je hezké leda na fotku. Západ v podpoře selhává, míní expert

Ukrajinský tank poblíž Bachmutu

360° 18.8.2023

Poslat na Ukrajinu deset až patnáct tanků je hezké, ale je to prostě pro fotky, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Jiří Vojáček. Podle něj západní země v pomoci selhávají. Například USA přitom mají tisíce nevyužitých tanků.

To, že na Ukrajinu nebyly doposud dodány stíhačky F-16, je podle bezpečnostního analytika Jiřího Vojáčka fatální selhání. „Mám několik přátel v odborné komunitě v Polsku a tam je názor, že kdyby mohli, tak tam pošlou svoje letadla i vlastní vojáky,“ popsal Vojáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tady se nebojuje jako v Harrym Potterovi. Ukrajinský velitel zkritizoval západní analytiky

Východní země a zejména pobaltské státy podle něj Ukrajině velmi pomáhají. „Na západ od našich hranic vidíme například na Německu nebo i Spojených státech, že pomoc na Ukrajinu chodí, ale není nijak zaručeno, že to skutečně pomůže. Poslat na Ukrajinu deset patnáct tanků, to je hezké, ale je to prostě pro fotky,“ řekl Vojáček.

Zároveň zdůraznil, že USA mají v současné době ve skladech přes tři tisíce nepoužívaných tanků M1 a Abrams. „Kdyby jich 400 vzali a poslali na Ukrajinu, změnilo by to situaci na bojišti. Ty současné dodávky zbraní bohužel nic nezmění,“ řekl Vojáček.

Stíhačky F-16 by podle něj pomohly nejen při ofenzivě, ale také v obraně. „Ukrajina v současné době trpí tím, že její protivzdušná obrana je těžce zasažená. Je toho hodně, co musí sestřelovat. Nebavíme se o letadlech, ale mluvíme o bezpilotních prostředcích, o vyčkávací munici a tak dále. Pokud by F-16 byly v nějakém podstatnějším počtu, to znamená nad 30, tak by jim v tomhle mohly významně pomoci,“ podotkl analytik.

Tagy:
Německo Polsko Ukrajina CNN Prima NEWS USA General Dynamics F-16 Fighting Falcon