Trumpovi stojí v cestě poslední překážka, říká jí „ptačí mozeček“. Kdo je Nikki Haleyová?

Donald Trump míří znovu za republikánskou nominací na prezidenta, v cestě mu už stojí pouze Nikki Haleyová, někdejší americká velvyslankyně při Organizaci spojených národů. V minulosti působila jako Trumpova spojenkyně, už tehdy ale byla mezi nimi cítit rivalita, která panuje i nyní. Trump ji například nazývá „ptačím mozečkem“. Pro mnohé však Haleyová představuje relevantní alternativu, která by mohla ohrozit i prezidenta Joea Bidena.

Dnes 51letá Nikki Haleyová má za sebou velmi zajímavý příběh. Narodila se jako Nimrata Randhawaová do rodiny indických přistěhovalců, kteří se usadili v americké Jižní Karolíně. Nikki se jí říkalo už odmalička, neboť to v rodném jazyce její rodiny znamená „malé dítě“, píše deník The New York Times.

ČTĚTE TAKÉ: MAPY, GRAFY, PRŮZKUMY: Výsledky primárek v USA 2024 podle pohlaví, rasy i náboženství

Působila ve společnosti na třídění odpadů a později v oděvním řetězci, na politickou dráhu se vydala v roce 2004, kdy byla zvolena do kongresu Jižní Karolíny za Republikánskou stranu. Její hvězda postupně stoupala a v roce 2010 se i díky podpoře známých spolustraníků Mitta Romneyho či Sarah Palinové stala guvernérkou.

PODÍVEJTE SE: Donald Trump zvítězil v primárkách v New Hampshiru

Cesta vzhůru a následná rezignace

V následujících letech se o ní navíc hovořilo jako o možné kandidátce na viceprezidentku, například když se do Bílého domu pokoušel dostat již zmiňovaný Romney v roce 2012 proti tehdejšímu demokratickému prezidentovi Baracku Obamovi.

Zlom nastal v roce 2016, kdy se stal šéfem Bílého domu Donald Trump. Ten totiž z Haleyové učinil novou stálou velvyslankyni USA při OSN a politička se hned na svém prvním zasedání v Radě bezpečnosti jasně vymezila proti Rusku. Prohlásila, že americké sankce proti Moskvě budou platné do doby, než ruský prezident Vladimir Putin vrátí Krym, a vyzvala k deeskalaci napětí na východě Ukrajiny. To bylo v lednu 2017.

O necelé dva roky později ovšem rezignovala. Bylo to v době, kdy čelila obvinění antikorupčních organizací, že využila luxusních výletů od podnikatelů z Jižní Karolíny. Na druhou stranu rozhodnutí, že skončí, pravděpodobně padlo už o několik dní před zveřejněním těchto obvinění, protože se v té době setkala s Trumpem.

Žádné drama ani msty, tvrdí Haleyová

Uběhlo několik let a dnes je Nikki Haleyová poslední překážkou Donalda Trumpa k jeho opětovné cestě za republikánskou nominací do boje o Bílý dům. Ještě v roce 2021 se paradoxně dušovala, že kandidovat nechce a Trumpa dokonce veřejně podpořila.

Nyní je však situace jiná. „Mám jiný styl a přístup než Joe Biden a Donald Trump. Žádné drama. Žádné msty. Žádné naříkání. Jen výsledky,“ tvrdí Haleyová ve svém propagačním videu. Podporu jí vyjádřil například bývalý guvernér New Jersey a další z Trumpových kritiků Chris Christie, který nedávno rovněž vzdal boj o Bílý dům.

Boj neskončil, ujišťuje Trumpova rivalka

Její postoj se samozřejmě Trumpovi nelíbí, útočí totiž na všechny své potenciální rivaly, a to „bez rukaviček“. Po bývalém kandidátovi na prezidenta Ronu DeSantisovi, který své snažení již vzdal, je to teď právě Haleyová, kdo to od bývalé hlavy státu a favorita na republikánskou nominaci pořádně schytává.

Naposledy ji osočil po její porážce v primárkách ve státě New Hampshire. „Velmi špatná noc pro Nikki ‚ptačí mozeček‘ Haleyovou, ale ne tak špatná jako minulý týden v Iowě, kde byla s ODSTUPEM TŘETÍ,“ napsal Trump na svoji vlastní sociální síť zvanou The Truth neboli Pravda.

Primárky v New Hampshiru měly být pro Haleyovou podle mnohých komentátorů testem, jak by si proti Trumpovi mohla vést dál. Navzdory porážce kampaň neukončila. „Náš boj ještě není u konce, protože tu máme zemi, kterou musíme zachránit,“ vzkázala svým fanouškům Haleyová.

Tagy: