Bolestivé loučení s 18letým Josefem, kterého měl zabít kamarád: Lidé se do kostela nevešli

Byla to jedna z největších smutečních akcí, která se za poslední desetiletí v Bašce na Frýdecko-Místecku uskutečnila. Její obyvatelé se v pondělí odpoledne naposledy rozloučili s milovaným varhaníkem, osmnáctiletým Josefem. Toho 30. listopadu měl zavraždit v kostele jeho dvacetiletý kamarád Jaroslav. Místní lidé popsali, že šlo o jeden z největších pohřbů posledních let.

V pondělí se v Bašce na Frýdecko-Místecku v kostele svatého Václava konalo poslední rozloučení s osmnáctiletým varhaníkem Josefem, kterého měl 30. listopadu zavraždit jeho dvacetiletý kamarád Jaroslav.

Ke kostelu, kde se tragická událost na konci listopadu odehrála, směřovaly davy lidí s kyticemi a přilehlé ulice zaplnily automobily. Do malého svatostánku se ale velký počet truchlících nevešel, a tak musela velká část z nich zůstat venku. Bohoslužbu ostravsko-opavského biskupa Martina Davida však mohli poslouchat z nainstalovaných reproduktorů. Místní lidé popsali, že šlo o jeden z největších pohřbů posledních let.

Smutečního obřadu se kromě rodičů a příbuzných zúčastnili také kamarádi, spolužáci z frýdeckomístecké průmyslové školy a skauti. „Ve třinácti letech poprvé doprovázel jako varhaník mši svatou ve zdejším kostele. Tento nástroj si zamiloval, neboť v něm spojoval své hudební a technické nadání. Místní varhany znal do poslední píšťalky,“ zaznělo ve smuteční řeči za Josefa, který hrál na varhany také v řadě dalších chrámů. Za svůj oblíbený hudební nástroj usedl dokonce v Katedrále svatého Víta nebo Loretě.

„Bude nám navždy chybět jeho úsměv, objetí, jemný humor, nadhled, pozitivní myšlení a samozřejmě jeho andělská hudba. Všechno kolem nás a každý tón varhan nám ho bude neustále připomínat,“ vzkazovali zdrcení pozůstalí podle Frýdecko-místeckého a třineckého deníku.

Tagy:
pohřeb kostel Moravskoslezský kraj varhany okres Frýdek-Místek Martin David Baška Kostel svatého Václava