Putinovi se daří, míč je na straně Západu. Exšéf ze CIA řekl, co ruskému vládci hraje do karet

Ruský prezident Vladimir Putin

Ministryně Černochová o dvouletém výročí ruské invaze na Ukrajinu

Dění posledních týdnů bylo podle bývalého šéfa oddělení CIA pro ruské záležitosti Stevea Halla velmi příznivé pro Vladimira Putina. Odborník v rozhovoru pro CNN uvedl, že šéfovi Kremlu opadnutí zájmu o Ukrajinu ze strany USA potvrdilo, že vleklá válka může přinést ruské straně plusové body. Pro Putina se rovněž příznivě vyvíjí i vnitrostátní politika, ve které prý schází autentický opoziční hlas.

„Poslední týdny byly pro Putina opravdu příznivé, což je patrné nejen z jeho vystupování, ale také z jeho činů a slov. Svůj nejbližší okruh, kde se mohly objevovat velké pochybnosti, teď dokáže přesvědčit, že vše jde podle plánu,“ vysvětlil bývalý šéf tajné služby pro CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Navalnyj zemřel přirozenou smrtí, tvrdí ukrajinská rozvědka. Rodina viní prezidenta Putina

Podle Halla nyní šéf Kremlu zaznamenal, že pokud Rusko z dlouhodobého hlediska setrvá ve své dosavadní vojenské taktice, Západ, konkrétně USA, může postupně upustit od podpory Ukrajiny. „Je přesvědčený, že dostatečná trpělivost přinese plody,“ řekl expert s tím, že je nyní řada na západních státech, aby dokázaly, že se ruská hlava státu mýlí.

„Myslím, že Putinovi aktuální situace velmi vyhovuje a bude chtít v této cestě nadále pokračovat,“ dodal Hall. V podobně příznivém duchu se pro něj prý vyvíjí i události na poli vnitrostátní politiky.

„Prezidentské volby v zemi jsou pouhá formalita, protože o výsledcích je předem rozhodnuto. I když se lidé mohou proti tomuto nastavení ozvat, zůstává otázkou, kdo tyto kritické hlasy sjednotí do opozičního hnutí. Navalný je mrtvý a všechny ostatní reálné opozičníky režim vyřadil ze hry tím, že je buď nechal zabít nebo je zdiskreditoval a vytlačil na okraj povědomí v takové míře, že pro něj nepředstavují žádnou hrozbu,“ ozřejmil tamní dění.

Putinovi tak jeho upevněná pozice umožňuje posílat stovky tisíc mladých mužů na ukrajinskou frontu, aniž by se ozvala z řad veřejnosti jakákoliv ostrá kritika. „Dokud s tímto bude ruská společnost víceméně souhlasit, jsou vyhlídky pro šéfa Kremlu velmi příznivé,“ shrnul Hall.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Experti: Rusko chce změny, které se týkají i Česka. Osmělí se k hybridnímu útoku na Pobaltí

Tagy:
Vladimir Putin armáda fronta veřejnost prezidentské volby Ukrajina opozice Západ CIA USA Rusko taktika Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj ruská invaze na Ukrajinu podpora Ukrajiny Steve Hall