Pošlete vlhčené ubrousky a vítězství bude naše. Ruští vojáci žádají chybějící výbavu

Mobilizovaní Rusové z Nižního Novgorodu žádají veřejnost o zaslání nejrůznějšího vojenského vybavení i běžných předmětů, jako jsou vlhčené ubrousky, ponožky, baterie nebo šroubováky. „S vaší pomocí bude vítězství naše,“ zvolala sborově čtveřice okupantů na konci videa, v němž s prosbou přednesla jen částečný výčet z více než 30 chybějících položek. Jedná se o další z mnoha zpráv o nedostatečné výbavě poskytované ruským ministerstvem obrany.

„Mobilizovaní Národní gardy Ruské federace z Nižního Novgorodu žádají humanitární pomoc ve formě vybavení. Potřebujeme uniformy, letní ponožky, boty, opasky, batohy, rádia, přilby, svítilny, baterky, vařiče a pár dalších věcí,“ předčítal jen část seznamu zakuklený muž na videu, zveřejněném na telegramovém kanálu informujícím o mobilizaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyzbrojeni maskami na paintball a salámem. Mobilizovaní Rusové ukázali, co jim dala armáda

Seznam později rozšířil na ruské síti VKontakte instruktor vojenského klubu Bagram z Nižního Novgorodu Valerij Lauchin. „Drazí přátelé, oslovili nás mobilizovaní z Nižního Novgorodu. Budu velmi rád, když pomůžete, jak budete moci. Tím spíš, že v jejich jednotce je i absolvent Bagramu,“ napsal na svém profilu. Seznam čítá 31 položek, mnohdy i po desítkách kusů. Objevuje se na něm například 100 párů ponožek, deset lopat, šroubováky, kladiva, hřebíky, 40 párů bot, příslušenství ke zbraním i vlhčené ubrousky.

Zprávy o bídném stavu či kompletní absenci vybavení, jež mají invazní jednotky dostávat od ministerstva obrany, se objevují dlouhodobě. Ruské problémy ještě zhoršila částečná mobilizace a s ní spojená vyšší poptávka po obsahu vojenských skladů. Branci si často museli sami obstarat téměř vše – od uniformy přes boty, spacáky i lékárničky. Zoufalý stav zásobování ilustruje video, které obletělo sociální sítě loni na podzim. Vojenská instruktorka v něm mobilizovaným vysvětluje, ať si pro ošetření případných střelných zranění obstarají dámské vložky a tampony.

Tagy: