Konec dětských rukavic a onucí místo ponožek. Ruští vojáci mají dostat nové uniformy

Vojáci válčící na Ukrajině dostanou nové uniformy, slíbilo veřejně ruské ministerstvo obrany. Potvrdilo tak spekulace, které se objevily před několika dny. Řada Rusů je totiž podle zpráv z bojiště vybavena velmi špatně, mnoho mobilizovaných mužů nedostalo od armády žádné oblečení a museli si ho shánět sami. Někteří branci údajně dostali pouze kusy látky místo ponožek. Nové ošacení i boty si zachovají původní vzhled a budou ze stejných materiálů, zpracování by však mělo být kvalitnější.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo vývoj „uniforem nové generace“, uvedla agentura TASS. Potvrdila tak zprávu, kterou už dříve zveřejnil na základě neoficiálních zdrojů portál RBK. Resort vzal podle agentury v potaz přání vojáků ze všech oddílů ozbrojených složek. Nová výbava by měla být podle plánů resortu připravena na jaře.

Vzhled uniformy má zůstat zachován, údajně se ale zlepší kvalita látek, švů i izolačních vrstev. Ministerstvo představí nové letní, zimní, mezisezónní i větruvzdorné uniformy, stejně tak jako pět druhů bot.

K TÉMATU: Dostanete jen zbraně. Sežeňte si vložky a tampóny, nařídila velitelka ruským rekrutům.

Onuce místo ponožek

Zprávy o bídném stavu vybavení invazních jednotek přicházejí z obou stran konfliktu již od jeho počátku v únoru 2022. Ruské problémy ještě prohloubila částečná mobilizace a s ní spojená zvýšená poptávka po vybavení ve vojenských skladech. Nově odvedení branci si často stěžovali na kvalitu výzbroje a stěžovali si na ni i skrze videa na sociálních sítích.

Mobilizovaní Rusové údajně v některých případech dostali místo ponožek pouze kusy látky. Ještě do roku 2013 se přitom v ruské armádě jednalo o běžnou praxi. Ministr obrany Sergej Šojgu tehdy nařídil jejich nahrazení standardními ponožkami ve všech jednotkách, informovalo Rádio Svobodná Evropa.

Podle dalších svědectví branci obdrželi dětské rukavice či masky určené na paintball. Řada z nich od armády nedostala žádnou výzbroj, vše si za vlastní finance museli obstarat v obchodech, uvádí deník The Guardian. Většinou navíc nešlo pouze o oblečení či obuv, ale i další potřebnou výbavu jako spacáky, karimatky, léky či obvazy. Internet na podzim oblétlo video, v němž vojenská instruktorka vysvětluje mobilizovaným, ať si pro ošetření případných střelných zranění obstarají dámské vložky a tampony.

V říjnu pak „zmizelo“ 1,5 milionu uniforem, jež byly uloženy ve skladech náborových míst. „Pořád mi není jasné, co se s nimi stalo. Dnes máme problémy buď s uniformami, nebo něčím jiným. Všechny tam byly, kam se poděly? Nikdo to nedokáže vysvětlit,“ rozčiloval se tehdy ruský poslanec Andrej Guruljov. Informoval o tom portál Tayga.

Uniformy šité školáky

Ruský poslanec a člen výboru pro vzdělávání Anatolij Vasserman v lednu podpořil návrh, aby vojenské uniformy šili ruští školáci v rámci výuky. „Myslím, že většina dětí se do podobných věcí zapojuje vcelku dobrovolně. Ty, které by odmítaly, donutí jejich spolužáci šít tím, že jim sami půjdou příkladem. Je nepříjemné vypadnout ze skupiny,“ vysvětlil svůj pohled v rozhovoru pro web Lenta.

Na ruské sociální síti VKontakte se zároveň již objevilo video se školáky z Vladivostoku, kteří brancům posílají vlastnoručně ušité čepice a kalhoty.

Tagy: