Pospíšil: Vláda musí navrhnout eurokomisaře. Jinak přijdeme o „nejlepší bruselské chlebíčky“

Jiří Pospíšil v Partii Terezie Tománkové

360° (199)

Podle bývalé europoslankyně Dity Charanzové by Česká republika již měla oznámit jméno navržené na post eurokomisaře, jelikož by to usnadnilo jednání o silném portfoliu země v Evropské komisi. Stejně to vidí i její někdejší kolega Jiří Pospíšil (TOP 09) – absence jasného kandidáta prý může oslabit pozici Česka. Situaci přirovnal k příchodu ke stolu, až když jsou „nejlepší chlebíčky rozdělené“.

„Bylo by dobré, aby Česká republika již řekla jméno eurokomisaře,“ pronesla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalá europoslankyně Dita Charanzová. „Shodou okolností jsem se bavila s estonskou komisařkou pro energetiku, která se mě ptala, jestli je to jméno v novinách. V těch bruselských prosakují dvě až čtyři jména za Českou republiku. Nevidím do karet současné vlády, ale doufám, že probíhá aspoň nějaká zákulisní diplomacie, kdy se snažíme vyjednat silné portfolio pro Českou republiku,“ popsala Charanzová.

K TÉMATU: Vláda měla neformálně rozhodnout, že na eurokomisaře navrhne Síkelu. Ten to nepotvrdil

Podotkla, že by se to ale dělalo daleko lépe, kdyby už byl znám silný kandidát. „Třeba Španělsko dalo významnou vicepremiérku zodpovědnou za životní prostředí. Tím zároveň dává najevo, jaké portfolio dostane,“ zdůraznila bývalá europoslankyně.

Stejně to vidí i bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Já ani kolegyně Charanzová nevíme, co si pan premiér řekl s Ursulou von der Leyenovou. Předpokládám, že mají nějakou dohodu, nějaký plán. Pokud by to tak nebylo, pak bych to považoval za špatné, protože naši dobrou pozici, kterou máme, bychom mohli promrhat. Obrazně řečeno bychom přišli ke stolu, až ty nejlepší chlebíčky budou rozdělené, a to by byla škoda,“ dodal Pospíšil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babiš i Fiala obrátili postoj k Evropské unii, míní komentátoři. Popsali hlavní důvody

Tagy: