Pospíšil žaluje Čižinského: Lže o mém sesazení, s Hlubučkovou kauzou nemám nic společného

Europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09)

Bývalý pražský radní ze STAN Hlubuček skončil ve vazbě

Kauza pražského dopravního podniku rozvířila spor mezi zástupci uskupení Praha sobě a TOP 09. Europoslanec a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil plánuje podat žalobu na starostu Prahy 7 Jana Čižinského kvůli jeho výrokům na sociálních sítích. Podle lídra Prahy sobě se jeden z podezřelých – Matej Augustín – stal ekonomickým ředitelem dopravního podniku i díky TOP 09. To pak mělo vést k sesazení Pospíšila z funkce šéfa zastupitelského klubu na pražském magistrátu.

Policisté ve středu oznámili, že v případu obvinili 11 lidí, mezi nimi podle médií i Augustína. Dozorčí rada DPP jej už odvolala z představenstva této městské společnosti.

„Teď je jasné, proč obviněný Augustín byl v představenstvu DPP na místě patřícím TOP 09. Taky už chápu, proč se členové klubu TOP 09 zbavili svého předsedy Jiřího Pospíšila – nechtěli mít s tímhle, s těmito lidmi, s panem Jiřím Fremrem nic společného,“ uvedl Čižinský na facebookových stránkách.

Fremr je Pospíšilovým poradcem v oblastech podpory podnikání, dopravy a energetiky. V policejním usnesení o obvinění v kauze DPP je zmíněn jako epizodní postava. Pospíšil důrazně odmítá, že by s kauzou měl cokoliv společného. Podotkl, že za jeho sesazením z vedoucí pozice může právě primátorův exnáměstek Petr Hlubuček (STAN).

„Myslím, že i tvá politická lež by měla mít své meze. Všichni moc dobře ví, že na mém odvolání z čela klubu se aktivně podílel právě Petr Hlubuček a jeho lidé. Bez jejich hlasů by k tomu nedošlo! K panu Augustínovi bych rád řekl, že ho přivedl a prosazoval Petr Hlubuček a byl zvolen hlasem tvého náměstka Adama Scheinherra poměrem 8:7 hlasům. Právě hlas tvého náměstka byl rozhodující. To jsou fakta a nikoli lži,“ napsal Čižinskému pod příspěvek.

„Chápu, že jedeš kampaň, ale toto je naprosto nepřípustné. Vsázíš na to, že sociální sítě nerozliší pravdu a umožní ti tady takto lhát. I proto jsem se rozhodl obrátit se na civilní soud a podat na tebe žalobu,“ pokračoval Pospíšil v diskuzním vlákně.

Ať žalobu podá, reaguje Čižinský

Šéf uskupení Praha sobě si ale ze žaloby nedělá těžkou hlavu. Na vazbách mezi TOP 09 a organizovanou skupinou trvá. „Ať žalobu klidně podá. Každý ví, že pan Fremr je pravou rukou pana Pospíšila. A nahrávky s panem Fremrem teď vlastně vysvětlují, proč byl pan Augustín v představenstvu navržen za TOP 09,“ sdělil Čižinský webu Novinky.

Soud v pátek v souvislosti s kauzou korupce v pražském dopravním podniku poslal do vazby Hlubučka a další dva obviněné. Patrně jde o podnikatele Zakaríu Nemraha a Redla, který byl podle policejních dokumentů hlavou celé skupiny.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina desítky obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Tagy: