Zemětřesení v hnutí STAN: Rakušan plánuje velkou obměnu ve vedení, dotkne se i Gazdíka

Bývalý předseda hnutí STAN Petr Gazdík se svým nástupcem Vítem Rakušanem.

Razie na pražském magistrátu

Kontakty místopředsedy hnutí STAN Petra Gazdíka s podnikatelem Michalem Redlem se ministru školství mohou stát osudnými. Policie totiž naznačuje, že právě Redl je hlavní tváří organizované skupiny, jež měla z pražského dopravního podniku protiprávně získávat peníze. A to se pochopitelně nelíbí šéfovi vládního hnutí Vítu Rakušanovi.

„Jsem z těchto schůzek překvapen. Osobně bych se s panem Redlem nikdy nesetkal, i kdyby o to stokrát žádal. Budu se Petra Gazdíka ptát, proč takové schůzky probíhaly,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Vít Rakušan, předseda hnutí STAN a ministr vnitra ve vládě Petra Fialy (ODS). Komentoval tak opakovaná setkání místopředsedy hnutí a ministra školství Petra Gazdíka s vlivným podnikatelem Michalem Redlem, který je podle detektivů hlavní tváří organizované skupiny v kauze exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka.

Rakušan v rozhovoru uvedl, že má s Gazdíkem svolanou schůzku, kde od něj bude chtít slyšet vysvětlení. „Teď nebudu říkat, že mě to zklamalo. Ale že jsem z toho byl překvapený, to ano,“ dodal. Sám by se prý s podnikatelem Redlem nikdy nesetkal, „i kdyby o to stokrát žádal“.

Budu pozorně poslouchat

Podle něho celá situace vyvolává minimálně špatný dojem. „Myslím si, že každý soudný politik, který je v nějaké politické funkci, má vyvozovat zodpovědnost i z toho, co vyvolává nějaký dojem,“ řekl Vít Rakušan. Ještě letos proto chce svolat celostátní sněm, což je podle něho tím pravým místem pro vyvození politické zodpovědnosti. „Pokud jsou ti jednotlivci soudní, zodpovědnost spočívá v tom, že se už o nějaké konkrétní funkce nebudou ucházet,“ vysvětlil.

V této souvislosti Rakušan naznačil, že by ve hře mohla být i výměna Petra Gazdíka na postu ministra školství. „S Petrem Gazdíkem se potkáme a určitě se na ty věci budu ptát. A samozřejmě budu velmi pozorně poslouchat,“ dodal šéf hnutí STAN s tím, že on sám nevidí důvod, aby odcházel z postu ministra vnitra, nebo že by kvůli kauzám hnutí byla ohrožena stabilita vládní koalice.

Vyvození osobní zodpovědnosti Petr Gazdík již připustil. Přiznal, že se s Michalem Redlem setkal, a to hned dvakrát od loňských sněmovních voleb. „Jednou v Suché Lozi, jednou ve Zlíně. V budově, kde má kancelář. Sídlí tam mnoho firem, mezi nimi i jedna mého kamaráda, kterého jsem šel navštívit, a při té příležitosti mě Michal Redl pozval na krátké kafe. To bylo ve Zlíně. Od této schůzky jsem s Michalem Redlem nemluvil,“ řekl ministr školství serveru Seznam Zprávy.

Gazdík: O vazbách na Krejčíře jsem věděl. Zvažuji řadu kroků

O politice prý s Redlem mluvil jen obecně – jako když se o ní baví s kamarády v hospodě. „Kvůli negativním zkušenostem kolegy Polčáka jsem s ním neřešil žádné stranické záležitosti. Jednou se zmínil o mediálním obrazu STAN, že by se měl zlepšit. Bral jsem to jako názor, nikam ho nepředával. Nebyl žádným mým poradcem, ani mediálním,“ uvedl Gazdík.

Místopředseda hnutí STAN následně sdělil, že zvažuje „řadu kroků“. Myslel tím například to, že už by se neucházel o stranické funkce podobně jako jeho stranický souputník Stanislav Polčák poté, co v roce 2017 vyšlo najevo, že byl s Michalem Redlem v kontaktu. Polčák pak již znovu nekandidoval na místopředsedu STAN.

Na dotaz deníku Právo, zda věděl o Redlových vazbách na někdejšího šéfa podsvětí Radovana Krejčíře, Gazdík uvedl: „Dozvěděl jsem se to, když vznikl problém Stanislava Polčáka v roce 2017. On se mi pak snažil některé věci vysvětlit. Vidím to tak, že když v 21 letech člověk udělá blbost, nemusí být zavrženíhodný navždy. O to víc mě zklamalo, co jsem se o něm dozvěděl tento týden.“

Od Michala Redla jsme nedostali ani korunu

Že Gazdíkovy kontakty s podnikatelem Redlem mohou být pro ministra problém, naznačila zjištění serveru Lidovky.cz. Ten se odvolává na policejní dokumenty, v nichž mimo jiné stojí, že skupina kolem Redla se měla snažit protiprávně získat finanční prostředky z pražského dopravního podniku a ty vynaložit na volební kampaň právě pro hnutí STAN.

Starostové a nezávislí se ale brání, že od Redla nedostali ani korunu. „Naposledy evidujeme na našem transparentním účtu dar před šesti lety, a to pouze od firem, které vlastnil či spoluvlastnil jeho otec Petr Redl,“ sdělila Lidovkám.cz mluvčí hnutí STAN Sára Beránková.

Tagy: