Pošta ještě nedoručila všechny voličské průkazy. Pokud je ztratí, lidé nemohou volit

Česká pošta

Pošta ztratila voličské průkazy

Některým lidem, kteří v říjnu chtějí jít k volbám do Poslanecké sněmovny, plán možná překazí nedoručený voličský průkaz. Ministerstvo vnitra už hlásí několik případů, kdy ani po dlouhé době průkazy lidem nedorazily. Pokud by Česká pošta průkazy ztratila, lidé k volbám jít vůbec nemohou, přestože je to jejich ústavní právo.

Podle zákona v Česku platí, že kdo voličský průkaz ztratí, ukradnou mu ho, nebo ho Česká pošta nedodá, volit zkrátka nemůže. Duplikáty se totiž nevydávají. A tak mají lidé strach, že se k urnám nedostanou.

Například Barboře Trojak z Prahy, která bude během voleb mimo Česko, Česká pošta voličský průkaz dlouho nedoručila, i když jí ho úřad vydal. „Pořád jsem neměla žádné oznámení ve schránce. Tak jsem šla na poštu v Karlíně, kde zásilka nebyla. Takže jsem celé dopoledne strávila hledáním a zjišťováním, kde můj voličský průkaz je,“ popsala CNN Prima NEWS.

Odjezd do zahraničí se jí blížil, a tak se nabízelo vyřídit si například duplikát průkazu. To ale v Česku nejde. „Bylo mi bylo řečeno, že pokud pošta průkaz nenajde, tak nemám žádnou možnost jít k volbám,“ upozornila.

A že se takové věci stávají, potvrdil i ředitel odboru voleb na ministerstvu vnitra Tomáš Jirovec. „Princip ochrany hlasování může mít pro voliče v jednotkách případů takovýto dopad,“ připustil.

O voličský průkaz požádaly tisíce lidí

Barbořin voličský průkaz se nakonec po deseti dnech od odeslání podařilo najít. Pošťák jí ho v den natáčení reportáže s omluvou doručil domů. Jsou ale další lidé, kteří svůj voličský průkaz stále ještě nemají. Podle ministerstva vnitra jde o jednotky případů.

„Když klient přijde na pobočku a řekne, že má podací číslo od úřadu, že mu dopis stále nepřišel a že tam má voličský průkaz, tak samozřejmě v těchto dnech děláme všechno pro to, aby lidé mohli na základě voličských průkazů příští pátek a sobotu volit,“ ujistil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

O voličské průkazy si letos v Česku zažádaly tisíce lidí, kteří se chystají svůj hlas odevzdat jinde než ve svém volebním okrsku. Kromě možnosti doručení Českou poštou si ho mohou vyzvednout osobně na příslušném úřadě, a to do středy 6. října 2021 do 16.00 hodin.

Tagy: