Postavičky z Lega jako pachatelé trestných činů. Internet se baví, dánská firma zasáhla

Policisté z kalifornské Murriety se proslavili fotkami, na kterých kryli totožnost zločinců hlavami z Lega.

Lego místo hlav. Policie v Kalifornii zaujala ochranou

Policisté z okrsku Murrieta v Kalifornii přišli s originálním způsobem zveřejňování fotografií pachatelů nenásilných trestných činů a přestupků. Kvůli zachování anonymity jim byly počítačově překryty tváře hlavami postaviček ze stavebnice Lego. Dánský výrobce stavebnic se proti využití svých figurek ohradil. Instagramový účet policie ale zaznamenává velký úspěch, v posledních týdnech získal tisíce nových sledujících z celého světa.

Zachování anonymity souvisí s novým zákonem státu Kalifornie, který začal platit na začátku letošního roku. Zákon pod označením AB-1475 zakazuje příslušníkům ozbrojených složek zveřejňovat citlivé údaje ze zásahů proti pachatelům nenásilné trestné činnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Útok pumy nepřežil mladík v El Doradu, jeho náctiletý bratr je zraněn. Zněla i střelba

„V souladu se zákonem ctíme práva každého pro zachování anonymity, včetně identity podezřelých,“ uvádí v oficiálním vyjádření na svém instagramovém účtu policisté z Murriety.

Dánské firmě Lego se ovšem jejich postup nezamlouval, píše Daily Mail. Proto se obrátila přímo na vedení policie v Murrietě. „Společnost Lego nás oslovila a uctivě nás požádala, abychom se zdrželi používání jejich duševního vlastnictví v obsahu našich sociálních médií, čemuž samozřejmě rozumíme a budeme se jím řídit,“ reagovali kalifornští policisté.

Mezitím policistům přibývají sledující a komentáře na Instagramu. Využití hlav postaviček z Lega se v drtivé většině případů setkalo se souhlasnými projevy. Mnoho uživatelů se spíše pozastavuje nad zněním zákona, který podle nich přehnaně chrání práva pachatelů trestné činnosti.

Policisté z Murriety dříve k zakrytí tváře pachatele na zveřejňovaných fotografiích využili i hlavu Shreka, a to ještě v době, kdy zmíněný zákon neplatil. Je možné, že v budoucnu kalifornští policisté vymyslí nové způsoby anonymizování pachatelů. Dočkají se i hrdinové českých animovaných pohádek?

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neštěstí u dálnice. Koš balonu se i s lidmi zřítil k zemi, drama zachytily kamery

Tagy: