Postřehy po Slovinsku: Budíček pro Čechy, hvězda v ráži a snad i nová jednička

Češi si proti Slovincům připsali další tři body do tabulky po vítězství 6:2. Na první pohled zní výsledek jasně, ale výhra se nerodila vůbec snadno. Češi většinu zápasu za svým papírově slabším soupeřem zaostávali. Zachránila je až výtečná třetí třetina. Přečtěte si postřehy CNN Prima NEWS k výkonu českých reprezentantům.

Hvězda v ráži

Asi největší hvězda, která Čechy tentokrát posílila ze zámořské NHL, je Dominik Kubalík z Detroitu. Pokud lze něco říci s jistotou, tak to, že na hráče s pověstí ostrostřelce je spoleh.

V přípravě platil hlavně za nahrávače a čekalo se, až kanonýr protrhne střelecký půst. To se nakonec na šampionátu podařilo a zatím se zdá, že Kubalíkova forma stoupá vzhůru. Slovince popravil třemi góly, během čtyř zápasů na šampionátu dal již šest branek, ke kterým přidal ještě čtyři asistence.

Sám předvedl perfektní výkon a především vyburcoval spoluhráče k obratu, když proměnil první přesilovku na konci druhé třetiny. Takového hráče český národní tým potřebuje. Hvězdu, která za to vezme ve chvíli, kdy se nic nedaří. Hlavně ať se nezraní.

Hledání brankářské jedničky

Do čtvrtého duelu šampionátu nastoupil třetí a poslední brankář, kterého měl finský trenér Kari Jalonen na soupisce. Posila z NHL Karel Vejmelka se po mnoha dnech spekulací dočkal a nastoupil mezi tři tyče proti Slovincům.

Začátek měl jako z hororu. V 8. minutě přišla první, ve 12. minutě pak druhá rána od soupeře, který byl vnímán jako jasný outsider. První třetina se navíc nesla v takovém duchu, že Slovinci ještě další skvělé příležitosti nevyužili.

Po téměř 40 minut Vejmelkovi spoluhráči moc nepomohli. S výjimkou prvních dvou gólů se však zaskvěl, když mnoho dobrých střel Slovinců pochytal. Že by po nepříliš přesvědčivých výkonech Šimona Hrubce našel národní tým svojí letošní jedničku?

Podcenění a pak budíček

Jak bylo zmíněno, Slovinci z pozice jasného outsidera vletěli na Čechy od samého začátku a zcela zaslouženě vedli 2:0. Reprezentantům s korunovaným lvem na hrudi se po skoro 40 minut nic nedařilo, bránu soupeře ohrožovali spíše sporadicky.

ČTĚTE TAKÉ: Lotyši utěšují smutné Čechy. K ambasádě jim po nečekané hokejové prohře nosí květiny

Letargii ukončil až svojí přesilovkovou trefou z konce druhé třetiny Dominik Kubalík. A naštěstí pro české barvy tím odšpuntoval brankostroj. Do třetí části totiž vlétli jiní čeští hokejisté, než jací hráli předešlou část zápasu. Slovincům nasázeli dalších pět branek.

Co si z toho vzít? Platí to samé, co k zápasu s Lotyši – žádného, i sebeslabšího, soupeře není radno podceňovat. Zejména je však důležité, že se Češi dokázali zmátořit a předvést výkon hodný reprezentace lačnící po medaili. Aspoň na poslední třetinu. Blíží se totiž nejtěžší zápasy skupiny – se Švýcarskem a Kanadou. A po nich veledůležité play-off.

Trable s marodkou

Svěřenci Kariho Jalonena mají velkou smůlu na zranění. Mimo hru jsou klíčoví útočníci Filip Chytil a Lukáš Sedlák, přičemž se spekuluje, že druhý jmenovaný na šampionátu nejspíš dohrál. Se zlomenu čelistí hraje Jiří Smejkal, kvůli zranění se na mistrovství nedostal talentovaný David Jiříček a šrámy na tváři (a zubech) si z přípravy odnesl také Roman Červenka.

Do duelu se Slovinci se aspoň vrátil Filip Chlapík, který nehrál od úvodního zápasu na mistrovství světa se Slováky poté, co jej sestřelil obránce Patrik Koch. Zranění se však týmu i nadále nevyhýbají. Po jedné ze situací v rohu hřiště zůstal dlouho ležet zkušený obránce Michal Jordán, kterému před mantinelem sjela brusle. Snad jeho pád hrozivě jen vypadal a nerozšíří český lazaret.

Tagy:
Kanada NHL CNN Prima NEWS Slovinsko Dominik Kubalík hokej Česko Detroit Red Wings česká hokejová reprezentace Šimon Hrubec Karel Vejmelka Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen