Postup vám vychytal chlap. Ženský tým Jordánska tepe Írán kvůli kontroverzní brankářce

Ženská íránská reprezentace se na konci září dokázala vůbec poprvé kvalifikovat na fotbalové mistrovství Asie. Velkého úspěchu dosáhla poté, co porazila Jordánsko. Ale s odstupem času se poraženému týmu nezdá jedna osoba, která měla Íránu výrazným způsobem dopomoct k postupu. Jde o gólmanku Zohreh Koudaeiovou. Nebo Zohreha Koudaeia?

Írán porazil Jordánsko 4:2 na penalty. Historický postup byl dokonán po zákroku brankářky u pravé tyče, vítězný tým vytáhl vlajky a nastala velká euforie, v jejímž centru byla právě gólmanka Koudaeiová.

Od zářijového zápasu už uběhly takřka dva měsíce a dostává se mu větší pozornosti, než když byl aktuální. Jordánsko totiž podalo stížnost u Asijské fotbalové konfederace (AFC), po které chce, aby nechala ověřit pohlaví u zmiňované brankářky. Poražená strana si totiž myslí, že je v penaltách vychytal muž, nikoliv žena.

Při pohledu na záběry ze zápasu je skutečně visáž Koudaeiové minimálně lehce podezřelá.

Prezident jordánské asociace Ali Bin Al-Hussein uvedl, že pokud by se nařknutí ukázalo být jako pravdivé, půjde o velmi vážný problém. Zároveň vyzval AFC, „aby se probudila“. V dopisu směřovaném asijskému fotbalovému orgánu je rovněž uvedeno, že minulost íránského týmu obnáší dopingové i genderové problémy.

V roce 2014 britský web Telegraph napsal, že íránské fotbalistky budou povinně podstupovat test pohlaví poté, co se ukázalo, že za národní tým hráli čtyři muži.

Jakékoliv nekalosti v současnosti ale íránský tým odmítá. „Lékařský personál pečlivě testoval každou hráčku reprezentace z hlediska hormonů, aby se vyhnul jakýmkoliv problémům. A proto říkám všem fanouškům, aby se nebáli,“ podotkla trenérka Maryam Irandoostová. Dodala, že obvinění jsou jen výsledkem toho, že Jordánsko – jako velký favorit – nedokázalo přijmout porážku.

Tagy:
Asie Jordánsko pohlaví Írán fotbal sport Asijská fotbalová konfederace ženská íránská fotbalová reprezentace ženská jordánská fotbalová reprezentace test pohlaví princ Ali Bin Al-Hussein