Potíže Černochové? Řídit obranu chlap, problémy nejsou, tvrdí Koten. Žáček mluvil o bulváru

Poslanci Pavel Žáček (vlevo) a Radek Koten (vpravo)

360° 25.5.2023

V historii, když byla ministrem obrany dáma, problémy vyplavaly na povrch hned nebo později. Praktičtější by bylo, kdyby resort řídil muž. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl poslanec Radek Koten (SPD). Reagoval tak na informace z médií, kdy se má ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dostávat do sporů se svými podřízenými. Poslanec Pavel Žáček (ODS) si chce na celou situaci udělat obrázek sám. „Naskakujeme na anonymní informace, jež se objevily v médiích. Pro mě je to bulvarizace problémů, které možná jsou či nejsou,“ podotkl.

„Personální otázky, které probíhají na ministerstvu obrany v tomto volebním období, jsou poměrně zajímavé. Nevím, jestli budou pro dobro věci, či nikoliv. Informace o možném odvolání ředitele Ústřední vojenské nemocnice jenom víceméně dokreslují personální politiku na obraně,“ reagoval Koten.

Podle informací webu iRozhlas měla Černochová údajně tlačit na odchod ředitele Miroslava Zavorala. Stejně tak kolovaly informace o tom, že náčelník Generálního štábu Karel Řehka zvažoval rezignaci. S oběma aktéry se proto sešel premiér Petr Fiala (ODS), o schůzku má zájem i prezident Petr Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve studiu: SPD kašle na obranu ČR, řekl Bureš. Kdo nás chce napadnout? opáčila Maříková

„K tomu, že chtěl Řehka rezignovat... Myslím si, že by to měl premiér Fiala urychleně řešit,“ pokračoval poslanec. Následně možný spor mezi špičkami obrany označil za problém. „Konkrétně v situaci, v níž jsme. Pokud se podíváme do historie, tak kdykoliv v minulosti byla ministrem obrany dáma, tak obvykle problémy buď vyplavaly hned, anebo později na povrch. Z tohoto pohledu si myslím, že je praktičtější, když tento resort řídí muž, který s ním má alespoň jakousi zkušenost,“ prohlásil.

Tématu se zmocňuje opozice

Doplnil, že když ministerstvo obrany řídil Lubomír Metnar (ANO) či jiní ministři, tolik problémů v resortu nebylo. Naopak Žáček by si na celou situaci udělal obrázek sám. Domnívá se, že Černochová bude „vytesána do kamene zlatým písmem za modernizaci a změny české armády“. „Budou tam i Řehka a další jména. Nyní naskakujeme na anonymní informace, které se objevily v médiích. Položme si otázku, v jaké chvíli se informace objevují. Pro mě je to jakási bulvarizace problémů, které možná jsou a možná nejsou,“ uvedl.

Zdůraznil, že zdroj – který mluví o domnělých sporech mezi činiteli na ministerstvu – neznáme. „Faktem je, že zejména opozice se v politické rovině tématu zmocňuje a nějak reaguje. Ministryni Černochovou považuji za profesionálku, která výborně dělá svoji práci. Podívejme se, čeho všeho za krátkou dobu dosáhla. Stejně tak beru za velkého profesionála pana Řehku. Obě osoby jsou na svém místě,“ dodal Žáček.

Tagy: