Další spory Černochové s podřízenými? Věc klidní Fiala, opozice ministryni obrany nešetří

Spory ministryně obrany Jany Černochové (ODS) s jejími podřízenými pokračují. Situaci se snaží klidnit premiér Petr Fiala (ODS).

Spory mezi ministryní obrany Černochovou a podřízenými

Spory ministryně obrany Jany Černochové (ODS) s jejími podřízenými pokračují. Podle informací z médií chtěla po šéfovi Ústřední vojenské nemocnice v Praze, aby odstoupil. Přitom nedávno se objevily zprávy, že kvůli neshodám s ministryní chtěl skončit ve funkci náčelník generálního štábu Karel Řehka. Spor mezi ním a ministryní musel ve čtvrtek dokonce hasit premiér Petr Fiala (ODS).

Zasahování do kompetencí Generálního štábu Armády ČR ministryní Černochovou. To měl být podle několika médií důvod, proč Karel Řehka zvažoval konec ve své funkci. Podle Černochové jde o nafouknutou bublinu, Řehka informace z médií nekomentoval. I přesto si oba aktéry předvolal premiér Fiala.

„Setkání jasně ukázalo, že žádné spory nejsou. Bavili jsme se o tom, jakým způsobem zlepšovat spolupráci mezi Armádou a ministerstvem obrany,“ sdělil premiér. O schůzku s Řehkou a Černochovou má zájem i prezident Petr Pavel. „Nerad bych, aby se problémy, které se mají řešit uvnitř, řešily cestou médií,“ vysvětloval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černochová podepsala smlouvu o obranné spolupráci s USA. Pro Česko má hluboký význam, říká

„Nemáme prezidentský systém. Je zásadní, co udělal premiér. Když vycítil, že je problém, tak si pozval oba aktéry a pokusil se situaci vyřešit. Druhá věc je role Pavla. Prezident je ten, kdo jmenuje a případně odvolává náčelníka, je přirozené, že si chce vzít informace od obou aktérů,“ komentoval situaci bezpečnostní analytik Milan Mikulecký ve vysílání CNN Prima NEWS.

Důvěra je elementární

Důvěra mezi resortem obrany a armádou je podle něj elementární. „Zvlášť v situaci, kdy v sousedství 400 kilometrů od nás, zuří agresivní válka. V situaci, kdy téměř po 30 letech se podařilo přesvědčit většinu společnosti, že je třeba do armády investovat a modernizovat ji. V minulosti nebyly vztahy mezi jednotlivými ministry a náčelníky generálního štábu naprosto ideální, ale to, jak vygradovala tato situace, je naprosto něco nového,“ doplnil Mikulecký.

Opozice se shoduje, že chyba je rozhodně na straně ministryně Černochové. „Personální zemětřesení byla téměř na všech ministerstvech, mnoho lidí bylo odvoláváno. Mě už nic od současné pětikoalice nepřekvapuje,“ sdělil redakci poslanec Radek Koten (SPD). „Spojující faktor je pro mě paní ministryně obrany,“ doplnil poslanec Jiří Mašek (ANO).

Obrázek na celou situaci si naopak chce udělat sám poslanec Pavel Žáček (ODS). „Chci se na to zeptat sám než sbírat informace – které mohou být zabarvené – přes někoho,“ vysvětloval. Neshody podle médií nemá Černochová jen s Řehkou. Server iRozhlas tvrdí, že ministryně usilovala i o odchod Miroslava Zavorala, šéfa Ústřední vojenské nemocnice, která přímo spadá pod resort obrany.

Zavoral? Excelentní lékař a manažer

O reakci na informace z médii redakce CNN Prima NEWS požádala ředitele Zavorala, toto napsal: „Interní záležitosti ÚVN a ministerstva obrany nekomentuji a v budoucnosti komentovat nebudu.” Zavorala se zastali kolegové z konzilia, které se v roce 2021 scházelo kvůli zdravotnímu stavu tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. „Profesor Zavoral je excelentní lékař a zkušený manažer, který nemocnici vede mnoho let,“ mínil lékař Tomáš Zima.

„Bezdůvodně odvolat ředitele je minimálně problematické a divné,“ doplnil chirurg Pavel Pafko. Ministryně obrany se k údajnému tlaku na ředitele Zavorala ve čtvrtek nevyjádřila. Její mluvčí pouze napsal, že ministerstvo obrany žádné personální otázky komentovat nebude.

Tagy: