Potraviny zdražují, protože selhal trh, myslí si experti. Na konkrétní příčině se neshodli

Exministr zemědělství Petr Bendl a prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová

360° 7.12.2023

Proč zdražují potraviny? Hosté pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na hlavní příčině neshodli. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha tvrdil, že viníkem jsou obchody, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová za důvod označila vyšší ceny energií, exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) shledal problém u zpracovatelů a velkých obchodních řetězců.

„Všechna opatření, které vláda udělala, s výjimkou snížení DPH, v podstatě vedou ke zvýšení cen potravin. I čeští zemědělci by zvyšovali ceny, ale oni neovlivňují, za jakou cenu realizují svoji produkci. Jsou ovlivňování evropskou cenou, takže prodávají za cenu o 10 procent nižší než před rokem,“ uvedl předseda Zemědělského svazu Pýcha.

ČTĚTE TAKÉ: Kartel v přímém přenosu? Obchodníci si k inflaci přihodili něco navíc, kritizovala Kovářová

Zdražuje se podle něj vinou husté sítě obchodů. „V České republice máme na jeden obchod asi 1 700 zákazníků, zatímco v Německu mají okolo 5 700 zákazníků. Zcela logicky, aby obchodníci udrželi prodejnu při životě, zaplatili lidi, energie, logistiku a obaly, potřebují mít na výrobku větší marži,“ dodal Pýcha.

Večeřová vidí důvod zdražování ve zvýšení cen energií. Původně se přitom předpokládalo, že se ceny potravin stabilizují. „Potom ale přišlo oznámení Energetického regulačního úřadu o zdražení regulované ceny energie, o čemž celý průmysl říkal, že je problém a že se zdražení energií projeví v cenách potravin. Zdraží se totiž nejen výroba potravin, ale i všechno okolo,“ vysvětlovala Večeřová.

Podle Bendla leží vina u zpracovatelů. „Zpráva Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ukázala, že v některých komoditách máme oligopolní struktury. V určitých odvětvích máme čtyři nebo pět hlavních prodejců, kteří mají výraznou pozici na trhu. Náš zákon na to navíc neumí reagovat, proto říkám, že s tím nemůžeme nic nedělat – jenom se dívat,“ uvedl exministr zemědělství.

Dále za zdražování prý mohou velké obchodní řetězce. „Mají koncentrované vlastnictví a je jich jen pár. A mezi nimi nevidíme velkou bitvu o co nejnižší ceny potravin,“ dodal Bendl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řetězce nehrají fér, zlobí se Výborný. Ukázal na možný kartel. Zametají s vámi, zní z ANO

Tagy:
jídlo Německo energie obchod ANO 2011 Dana Večeřová Energetický regulační úřad Česko Petr Bendl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Zemědělský svaz České republiky Potravinářská komora České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Martin Pýcha