Kartel v přímém přenosu? Obchodníci si k inflaci přihodili něco navíc, kritizovala Kovářová

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN)

K VĚCI 7.12.2023

Obchodní řetězce si do cen promítly inflaci a přihodily si tam i něco navíc, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). Podle ní by se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) měl zamyslet, jestli nesledujeme kartel v přímém přenosu. S obchodníky je podle ní v první řadě potřeba jednat, pokud ale dohody selžou, nevyloučila použití zákonných kroků.

Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne sazba DPH, uvedli zástupci obchodních řetězců. Dodavatelé obchodníkům oznámili, že vzhledem k rostoucím nákladům budou zvedat ceny o pět až deset procent. Vláda přitom slibovala, že se ceny potravin po Novém roce sníží. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS zdůraznila, že stát nemůže výši cen příliš regulovat. „Cena vzniká na trhu a vláda nemá příliš možností, jak omezovat volnou tvorbu ceny. Samozřejmě může jednat s výrobci potravin a řetězci, může se ptát, jak je možné, že za covidu a za energetické krize dostávali nenávratné dotace a poté vykazovali velké zisky,“ popsala Kovářová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak ušetřit a vyzrát na ceny v obchodech? Nemějte velké oči, radí ekonomové

Zároveň připomněla, že v Česku je asi o 70 procent dráž než v Polsku. „Tam mají nulovou DPH, to znamená, odečtete od toho 15 procent plus 5 procent ještě nějaké další záležitosti, ale pořád zbývá 50 procent rozdílu. Jak je to možné?“ ptala se Kovářová.

Podle ní mohli obchodníci využít takzvanou ziskovou inflaci. „Řetězce prodávají a zahrnou si tam inflaci. A protože jejich úvaha říká, že občané příliš nevědí, o kolik procent se zvýší cena výrobku, tak si tam ještě něco přihodí. A to si myslím, že se určitě stalo,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny. Dodala, že samozřejmě existují možnosti, jakým způsobem řetězce kontrolovat. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se může zamyslet nad tím, zda prohlášení, že obchodníci zdraží o 10 procent, není kartel v přímém přenosu,“ popsala Kovářová. Podotkla, že ÚOHS by měl kontrolovat, zda nedochází k nějakým dohodám.

Kovářová nevyloučila ani použití cenového zákona. „První cestou je jednat s obchodníky a s řetězci. V případě, že by se to nepodařilo, tak bych hledala zákonnou cestu. Není možné, že když občanům klesá životní úroveň o 10 procent a obchodníkům výrazně rostou zisky, aby to dopadalo na občana,“ pronesla Kovářová. Dodala, že existují firmy, které dosáhly v nejkrizovějším roce zisku i 126 procent s tím, že dostávaly státní podporu.

Jakékoliv kartelové dohody, o kterých mluvil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), ale odmítl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Pokud to pan ministr říká, tak absolutně lže,“ řekl Prouza v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Podle něj antimonopolní úřad zkoumal ceny zemědělců a výrobců už v minulosti. „Úřad upozornil například na chybějící konkurenci dodavatelů. Proto bychom chtěli vidět strategickou změnu, tedy přiblížit se Polsku a u jedné potraviny mít na výběr od pěti či šesti dodavatelů. Dnes máme u základních potravin jen jednoho, maximálně dva dodavatele,“ řekl Prouza. Míč je teď podle něj na straně vlády, a ne zemědělců, potravinářů či obchodníků.

Tagy:
jídlo Polsko inflace DPH Tomáš Prouza Starostové a nezávislí Věra Kovářová Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kartel Poslanecká sněmovna ČR