Fiala zatím jmenování Hladíka ministrem nenavrhne. Chce čas na odstranění nejasností

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Fiala zatím jmenování Hladíka ministrem nenavrhne

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl prezidentovi Miloši Zemanovi, že ještě potřebuje „nějaký čas “, než podá návrh na jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) novým ministrem životního prostředí. Chce si být nejdříve jistý, že budou všechny nejasnosti kolem kandidáta odstraněny a vyjasněny. Premiér to sdělil novinářům po pracovní večeři na zámku v Lánech.

„Nebudou to měsíce, bude to v řádu týdnů. Musím mít vnitřní jistotu, že předkládám prezidentu republiky takový návrh, který je v souladu s mým vědomím a svědomím a je dobrý pro Českou republiku,“ doplnil Fiala na otázku, kolik času ještě bude ke zvážení nominace potřebovat. Hladík má ve funkci ministra nahradit stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů.

Lidovci trvají na tom, že bývalý náměstek brněnské primátorky, jehož jmenování zkomplikovala kriminální kauza týkající se přidělování městských bytů, by se měl ministerstva ujmout. Policie ho z ničeho neobvinila. Řízením ministerstva životního prostředí je nyní pověřen šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, který vede i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Kdy se Hladík setká se Zemanem?

Po středeční schůzce s prezidentem Jurečka řekl, že Zeman se chce s Hladíkem setkat, až obdrží oficiální žádost o jmenování. Vicepremiér odhadoval, že se tak stane v příštích dnech nebo blízkých týdnech. „Předpokládám, že Hladík se s prezidentem setká až ve chvíli, kdy já předložím panu prezidentovi návrh na jeho jmenování. A já to udělám až po nějakém čase,“ reagoval Fiala.

Podle něj má v čele „tak důležitého resortu jako ministerstvo životního prostředí“ stát člověk, který se bude moci plnohodnotně věnovat výkonu funkce, a ne vysvětlování problémů, které se budou objevovat v médiích. „Tento postoj je odpovědný, odpovídá i duchu Ústavy,“ uzavřel premiér.

V říjnu policie kvůli kauze městských bytů zasahovala i v Hladíkově kanceláři. Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval a není z ničeho obviněn. Podle Jurečky měl několik týdnů na objasnění a závažné skutečnosti, které by vedly k jeho obvinění, se neobjevily. Šéf lidovců tento týden zopakoval, že podle jeho mínění není podání vysvětlení či součinnost s policií důvodem k odchodu z politického života.

Tagy: