Potřebujeme jasnou vizi, říká nový ministr Vlček. České hospodářství se podle něj vyčerpává

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN), vpravo jeho předchůdce na resortu Jozef Síkela (za STAN), vlevo šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan

Vlček a Kulhánek u prezidenta

Na hospodářské strategii by měla panovat obecná politická shoda, řekl v pondělí na tiskové konferenci v Praze nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN). „Česká republika potřebuje jasnou vizi,“ dodal. Současný hospodářský model ČR se podle něj vyčerpává, země zaostává v technologiích a má vysoký infrastrukturní dluh.

Hospodářskou strategii ve čtvrtek schválila vláda. Cílem dokumentu je, aby se Česká republika do roku 2040 posunula do desítky unijních zemí s nejvyšším hrubým domácím produktem na obyvatele. Loni ČR podle dat Eurostatu obsadila 14. pozici.

ČTĚTE TAKÉ: Zvyšování odměn? Hrad i politici se chovají nestydatě, řekl Valeš. Je to morální judo, míní Fischer

V posledních letech Česká republika podle Vlčka překonala zásadní krize. „I když se už inflaci nebo energetické trhy podařilo stabilizovat, je důležité nesedět s rukama v klíně a reagovat na měnící se globální prostředí,“ uvedl. Strategie podle nového ministra definuje konkrétní problémy českého hospodářství a přináší kroky k jejich řešení. Doplnil, že práce na dokumentu trvala přibližně rok.

Strategie zahrnuje projekty na dalších deset až patnáct let a soustředí se na čtyři hlavní oblasti – rozvoj lidského kapitálu, investice do energetické, dopravní a digitální infrastruktury, výrobu s vysokou přidanou hodnotou a zajištění potřebného financování. Vlček už dříve řekl, že k dosažení dlouhodobého a udržitelného růstu české ekonomiky je ve strategii asi 150 opatření.

Na strategii jako na zastřešující dokument budou navazovat dílčí sektorové a odvětvové strategie, například ve čtvrtek vláda na svém jednání schválila také polovodičovou strategii. Do konce února chce pak ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovat implementační plán pro dosažení jednotlivých cílů.

Hospodářskou strategii už dříve kritizoval stínový premiér z hnutí ANO Karel Havlíček. Dokument je podle něj ušitý horkou jehlou na poslední chvíli. Zároveň uvedl, že hnutí hodlá připravit vlastní hospodářskou strategii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politici si vysoké platy zaslouží, musí to být ale vidět, pronesla Kovářová. Zastala se i premiéra

Tagy:
průmysl politika vize Karel Havlíček hospodářství vláda Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Lukáš Vlček shoda