Valeš: Zvyšování odměn? Hrad i politici se chovají nestydatě. Je to morální judo, míní Fischer

Komentátor Petr Fischer a politolog Lukáš Valeš

Partie PLUS - 13.10. v 13:00

Prezidenti, první dámy i politici obecně jsou nestydatí, když si žádají o další peníze v této době, kdy máme obrovský deficit rozpočtu. V pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš. Podle komentátora týdeníku Euro Petra Fischera je ale současná debata kolem náhrad pro první dámu a platů politiků „morální judo“ o to, kdo si peníze zaslouží, a vhodná doba na zvýšení platů ústavních činitelů nebude nikdy.

Komentátor Fischer si myslí, že první dáma by měla mít své peníze a své náhrady. „Je mi celkem jedno, jestli se bude dělit o peníze z rozpočtu prezidenta nebo jinak. Musíme to ale ošetřit zákonem, ať je v tom už konečně jasno,“ řekl Fischer.

ČTĚTE TAKÉ: Hrad změnil dohodu, chtěl peníze pro Pavlovou zvlášť, tvrdí Jurečka. Trapné, říká Schillerová

Podle Valeše ale vůbec není jasné, na co by jí takové peníze byly. „Prezident má obrovský plat a i náhrady. Přitom má k dispozici ubytování, stravné, letenky. Pokud je mi známo, i první dáma má svůj poměrně solidní důchod. Vůbec nevím, proč by se jim mělo přidávat, když stát je tak obrovsky zadlužen,“ řekl Valeš.

Politici obecně jsou podle Valeše nestydatí, když v současné ekonomické situaci chtějí další peníze. „Je to plivanec do tváře všech daňových poplatníků. Všichni jsme tady díky inflaci přišli o 35 procent našich úspor a v rozpočtu bojujeme o každou korunu. Vysílá to velmi negativní signál,“ sdělil Valeš.

Celá debata kolem platů politiků je podle Fischera pouze „morální judo“. „Neustále se pereme o to, jaký politik je morálnější. Je ale vidět, že vhodná doba na zvyšování platů politiků není nikdy,“ řekl Fischer.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajina na tom hůř nebyla. Zelenského rozhodnutí může být vnímáno jako zrada, říká Mikulecký

Tagy:
peníze hrad ekonomika politika rozpočet judo vláda Lukáš Valeš Petr Fischer První dáma ekonomika, obchod a finance