Hádka ve studiu: Lidem nenabízíte vůbec nic, vpálil Jurečka Schillerové. Přišla ostrá reakce

Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Alena Schillerová (ANO) v Partii Terezie Tománkové

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) obhajuje důchodovou „pseudoreformu“. To v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ve studiu prohlásila šéfka poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová v reakci na to, že podle ministra v minulosti sama volala po zvýšení věku odchodu do důchodu. Zároveň okomentovala Jurečkovo osočení, že její hnutí ANO mladým lidem nabízí jen „zadluženou zemi“.

Jurečka prohlásil, že přinesl důchodovou reformu, kterou dává poslancům vyloženě „v mašličkách“. Následně vyzval ANO, aby ukázalo vlastní návrh důchodové reformy. „Co vy nabízíte čtyřicátníkům, třicátníkům, dvacátníkům? Vůbec nic. Zadluženou zemi s vyššími daněmi,“ vzkázal Schillerové nynější šéf resortu práce a sociálních věcí.

ČTĚTE TAKÉ: Stovky lidí zapomněly peníze ve zrušeném důchodovém spoření. Štědře tak přispěly státu

Ještě předtím připomněl spor z roku 2019 mezi Schillerovou a tehdejší ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (SOCDEM) v době, kdy prvně jmenovaná byla ministryní financí ve vládě svého stranického šéfa Andreje Babiše (ANO). Schillerová tehdy volala po zvýšení věku odchodu do důchodu, což odmítala Maláčová.

„Říkáte, že tahle reforma je špatně. Předložte vaši. Vy jste na to měli osm let, kdy jste byli ve vládách (Babišova vláda a kabinet Bohuslava Sobotky; pozn. red.). Nepředložili jste vůbec nic,“ dodal směrem k Schillerové šéf lidovců.

Schillerová ostře reagovala

Bývalá šéfka státní kasy dlouhodobě důchodovou reformu z Jurečkovy dílny kritizuje a pokračovala v tom i v nedělním vysílání Partie Terezie Tománkové. „Hájíte svoji pseudoreformu,“ reagovala ostře Schillerová.

Podle jejího mínění si koalice schválila pouze „parametrické změny“. „Otázka, jestli někdo někdy ještě nějakou reformu udělá. Ta se měla dělat za vlád ODS, měla stovky miliard na privatizačních účtech,“ poznamenala Schillerová s odkazem na dávnou minulost, že se to tehdy „promeškalo“.

Kromě toho zároveň obvinila vládnoucí koalici, že si z jednacího řádu Poslanecké sněmovny „udělala trhací kalendář“. V této souvislosti kritizovala situaci, když končilo druhé čtení a několik minut předtím měl pozměňovací návrh podat šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob. Návrh měl dle slov Schillerové významně redukovat počet lidí v tzv. náročných profesích ze 140 tisíc na 15 tisíc. „Já jsem na to řekla, že udělali politický handl,“ připomněla šéfka poslaneckého klubu ANO.

Na celý díl Partie Terezie Tománkové se můžete podívat zde:

Tagy: