Kovářová: Politici si vysoké platy zaslouží, musí to být ale vidět. Zastala se i premiéra

Věra Kovářová (STAN)

K VĚCI - 10.10. v 12:30

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) si stojí za tím, že by poslanci neměli rozhodovat o svých platech. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS také řekla, že by ústavní činitelé měli mít přiměřeně vysoké platy, aby se snížilo riziko možné korupce. Ohledně mezd se zastala i premiéra Petra Fialy (ODS) – prý zastává náročnou profesi, která není pro každého.

„Poslanci by neměli rozhodovat o svých platech, jelikož to mimo jiné budí vášně. Platy by měly být vázány na průměrnou hrubou mzdu. Ať klesají a stoupají přiměřeně podle toho, jak se pohybují reálné platy,“ nechala se slyšet Kovářová.

K TÉMATU: Skopeček hejtmanem nebude. Spolu a STAN se domluvili na koalici ve Středočeském kraji

Zmínila i automatické nastavení mezd, které reaguje na situaci v hospodářství a situaci občanů. „Celá věc ohledně zvyšování není výmysl vlády. Ustanovení v zákonu o platech ústavních činitelů zrušil Ústavní soud. V daňovém balíčku bylo totiž zmrazení těchto mezd. Vrátilo se nám to jako bumerang,“ pronesla poslankyně v pořadu K věci.

Zmínila také, že je nutné najít správné řešení: „Musíme to jednou provždy vyřešit tak, aby poslanci nemuseli o svých platech rozhodovat. Každopádně mělo by být zřejmé, že zákonodárci si svůj plat zaslouží, ať už je jakýkoliv.“

Kovářová taktéž poznamenala, že se do politiky nechodí pro peníze. „Do Sněmovny nevede jednoduchá cesta. Každý poslanec chce ale ve Sněmovně uspět a dělat přínosné věci pro občany. Vzhledem k tomu, že zákonodárci jsou ústavní činitelé, měli by mít přiměřeně vysoké platy, a to také kvůli tomu, aby se snížilo riziko možné korupce,“ řekla.

Zvažovaná novela zákona by příští rok premiérovi zvedla plat na 312 500 korun, což vzbudilo u části opozice kritiku. Kovářová se v tomto ohledu Fialy zastala.

„Každý vidí, o jak náročnou funkci se jedná. Také z minulosti víme, jak naši premiéři dopadají. Jejich nasazení ve prospěch Česka je zřejmé, ovšem nebývá zvykem, že by předsedové vlády po svém mandátu končili dobře,“ podotkla Kovářová s tím, že „rozhodně nejde o povolání, o které by každý stál“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chci být šéfem Pirátů, řekl náměstek primátora Prahy Hřib. Mají být liberální středovou stranou

Tagy:
politika novela zákona mzda Petr Fiala poslanec platy K věci korupce Věra Kovářová vláda nárůst Poslanecká sněmovna ČR Ústavní soud České republiky