Potupa pro Putina trvá: Reportér CNN ukázal, jak to vypadá v Ukrajinci dobytém ruském městě

Reportér CNN Nick Paton Walsh v ruském městě Sudža, které ovládají Ukrajinci

Reportér CNN exkluzivně v Ukrajinci ovládaném ruském městě Sudža

Reportér CNN Nick Paton Walsh se jako jeden z prvních novinářů dostal do ruského města Sudža, které už několik dní kontrolují ukrajinské síly. Štáb americké stanice, který doprovázeli ukrajinští vojáci, natočil, jak to na místě aktuálně vypadá. Z reportáže je zřejmé, že v okolí zuří intenzivní boje.

„Je opravdu neskutečné být opět uvnitř Ruska s ukrajinskými silami v čele. Ani socha Lenina tu není nepoškozená,“ komentuje Walsh své dojmy z města Sudža, které je vzdálené několik kilometrů od ukrajinských hranic.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zničili důležitý most v Kurské oblasti. V obklíčení má být 700 ruských vojáků

Na záběrech jsou vidět rozstřílené domy, ulice nesou známky nedávných tvrdých bojů. Podle zvuků střelby se nedaleko od města stále bojuje. „Je tu snaha Rusů Ukrajince zatlačit, ale prostě to nefunguje a ponížení pro Putina trvá,“ komentuje Walsh a zaráží se nad skutečností, že nikde nejsou ruské drony, které například na frontových liniích na Donbase dělají Ukrajincům obrovské problémy.

CNN k reportáži uvádí, že byl její štáb na ruském území doprovázen ukrajinskými vojáky. Ti si před zveřejněním materiál z bezpečnostních důvodů prohlédli, ale nijak do něj redakčně nezasahovali.

Plnou kontrolu nad Sudžou oznámil ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sudža je dosud největší obec, kterou ukrajinská armáda podle vlastních prohlášení obsadila. Před válkou tam žilo asi pět tisíc lidí a je tam poslední funkční tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu.

Na detailní analýzu současné situace v Kurské oblasti v podání válečného reportéra Matyáše Zrna se podívejte zde:

Tagy:
válka Vladimir Putin CNN Evropa Ukrajina Rusko ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Nick Paton Walsh Kurská oblast konflikt, válka a mír Sudža