Cítím euforii i obrovskou nejistotu. Štáb CNN mluvil s ukrajinskými vojáky, kteří vpadli do Ruska

Štáb CNN na hranici Ukrajiny a Ruska

Štáb CNN u hranic s Ruskem

Reportér CNN Nick Paton Walsh navštívil ukrajinsko-ruskou hranici, přes kterou neustále proudí vojenská technika vyslaná Kyjevem. Novinář popsal, že člověk na místě lehce podlehne pocitu euforie, zároveň ho ale svazuje nepříjemná otázka: Jaký má celá operace cíl? Na to neznají odpověď ani sami ukrajinští vojáci.

V úterý 6. srpna pronikla ukrajinská armáda do Ruska. Podle prvotních zpráv mělo jít jen o pár mužů. Lokální průlom. Jenže nakonec se z přeshraniční operace vyklubaly obří manévry, kterých se účastní tisíce ukrajinských vojáků v doprovodu vybraných kusů západní techniky.

ČTĚTE TAKÉ: Odhozené nábojnice a psi. Novináři navštívili hraniční přechod, kde začal ukrajinský výpad

Hranici Sumské oblasti na Ukrajině a Kurské oblasti v Rusku teď navštívil reportér CNN Nick Paton Walsh.

„Tady začíná Rusko. Je zarážející vidět ten stálý proud vojenských vozidel, pravděpodobně sanitku a obrněnce, které právě projíždějí ruským hraničním přechodem. Vidíme hraniční stanoviště, které bylo zjevně silně zasaženo, když Ukrajina před více než týdnem tvrdě udeřila. Ruské hranice jsou zde zcela nechráněné,“ popsal reportér.

„Je také pozoruhodné, s jakou volností se zde pohybuje ukrajinská armáda. Jednoduše se nebojí dronů, které jim v posledních měsících bránily v každém pohybu,“ doplnil.

Vojáci neví, kam až pojedou

Aby Ukrajina mohla podniknout překvapivou operaci v takovém rozsahu, musela stáhnout některé své nejlepší muže z východní fronty. Vojáci pravděpodobně vůbec netušili, co se chystá.

„Ne, nečekali jsme takovou operaci. Je tu úkol, plníme ho, nic víc, nic méně. Konečný výsledek? O tom teď nikdo nemluví,“ svěřil se CNN jeden z ukrajinských vojáků, který se útoku na Rusko účastní.

Ukrajina už podle velení zabrala v Rusku tisíc kilometrů čtverečních. Podle expertů ale může být plocha ve skutečnosti třikrát menší. I tak jde o relativně velké území. Kyjev ale hlásí, že nemá v plánu oblast dlouhodobě okupovat. Ukrajinská armáda tak dál směřuje hluboko za nepřátelskou linii, netuší však, kde její výpad skončí.

„Mluvil jsem o tom, jak často jsem v posledním týdnu jezdil sem a tam – člověk měl skutečný pocit euforie. Ale nakonec si položil neutuchající otázku: K čemu to všechno je? Jaký je konečný cíl?“ dumal u ukrajinsko-ruské hranice reportér Walsh.

„Ano, je to obrovská ostuda pro Vladimira Putina, ale Ukrajinci zároveň posílají některé ze svých nejlepších kusů techniky hluboko do Ruska. A jsem si jistý, že v pozadí mysli těchto vojáků je otázka: Čeho nakonec dosáhneme? A na to stále neznáme odpověď,“ uzavřel novinář.

List The New York Times upozornil, že ukrajinský přeshraniční výpad představuje pro Kyjev velké riziko. Oslabené linie na východě mohou kvůli rozptýlení sil padnout, stejně tak může Ukrajina přijít o další ceněnou techniku a vojáky. Cílem Kyjeva je ale zřejmě odlákat Rusy od východní fronty a přinutit Moskvu k návratu za jednací stůl.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ovládli jsme další ruské město a sestřelili „pekelnou kachnu“, tvrdí Ukrajinci

Tagy: