Potvrzeno. Česká pošta zavře 300 poboček, zveřejnila oficiální seznam rušených míst

Česká pošta v pátek zveřejnila seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku. V Praze jich ubude 35, v Ostravě 19 a po 12 pobočkách zanikne v Brně a Plzni. Nejvíce pošt se zruší v Moravskoslezském kraji, celkem 42, dále v hlavním městě a 22 v Ústeckém kraji. Pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba 1 600 zaměstnanců ze zhruba 25 tisíc lidí.

Seznam rušených míst zveřejnila pošta na svém webu v pátek. Konkrétní pobočky vybírala podle návštěvnosti klientů, počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability jejich provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.

A jak na uzavírání některých pošt reagují lidé z regionů, kterých se omezení dotkne? „Mně se to hrozně nelíbí. Protože starý lidi, který tady žijou, nemají kam jít pro důchody. Jak to bude všechno vypadat?“ ptal se jeden z dotazovaných. Zároveň poukázal na to, že pobočku, kterou chce státní podnik nyní zavřít, nedávno rekonstruovali. „Strašně by mi to vadilo. Já se nedostanu nikam jinam, protože jsem invalidní,“ vyjádřila svůj nesouhlas další.

ČTĚTE TAKÉ: Balšínek: Černochová přispívá k radikalizaci společnosti. Reakce na Svobodu byla teatrální

Česká pošta neuzavírá pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se redukce pobočkové sítě netýká pošt Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819. Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta byla zrušena, zajistí dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. Všechny pošty, které Česká pošta provozuje, jsou dle státního podniku schopné zajistit požadovaný standard služeb.

„Slíbil jsem, že starostové budou první, kdo se dozví, která pobočka pošty se u nich bude rušit. A protože dílčí informace unikají do médií, požádal jsem poštu, aby tuto informaci starostům sdělila už dnes,“ uvedl ve čtvrtek ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Starostové dostanou zprávu do datové schránky. V pondělí pak pošta na tiskové konferenci detailně popíše, jak se výběr rušených poboček uskutečnil.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve středu schválil vypořádání připomínek k návrhu snížení počtu pošt pro vládu. „Vypořádání bylo schváleno Radou ČTÚ ve středu tak, aby byl ze strany ČTÚ legislativní proces urychlen v jeho částech, kde to je možné. Nyní bude návrh vypořádání projednán s připomínkujícími subjekty. Stále platí, že poté je třeba, aby návrh projednala ještě Legislativní rada vlády,“ řekla mluvčí ČTÚ Tereza Meravá.

Pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba 1 600 zaměstnanců ze zhruba 25 tisíc lidí. S odbory má vedení podniku propuštění projednávat v první polovině dubna. „Považujeme to však jen za další úsporné opatření v řadě, které beze změny systému financování veřejných poštovních služeb nic nevyřeší,“ uvedla ve středu předsedkyně největších poštovních odborů Jindřiška Budweiserová.

Tagy: