Pavel jako Obi-Wan Kenobi z Hvězdných válek. ČEZ se graffiti nelíbilo, umělec zaplatí škodu

Mladý umělec Lukáš „Zadek“ Brožovský z Ústí nad Labem na sebe upozornil v poslední době hned dvakrát. V jednom případě tím, že ztvárnil nového prezidenta Petra Pavla se světelným mečem jako generála Obi-Wana Kenobiho z Hvězdných válek. Nadšené reakce veřejnosti sklidil i před nedávnem, když před Fakultou umění a designu ústecké univerzity posprejoval graffiti zdejší rozvodnou skříň ve stylu hrací konzole GameBoy.

„Vytvořil jsem to hlavně pro kolemjdoucí, kteří musí během své cesty neustále vnímat, co je kolem nich, a vidí jen vizuální smog, šeď, hnus a výkaly. Není přece špatný, když uvidí podobnou věcičku, která jim rozsvítí den,“ říká Lukáš „Zadek“ Brožovský. Pro pouliční umění však nenašla pochopení společnost ČEZ, která si posprejované rozvodny všimla v médiích a na internetu. Přitom Brožovský neposprejoval evidenční štítek skříně ani symboly blesků označující zařízení pod proudem. Navíc se prý snažil s ČEZ dopředu spojit.

„Nemám informace o tom, že by se s námi chtěl dotyčný spojit. ČEZ distribuce má technické konzultační místo v Děčíně, možná tedy stačilo zeptat se dam, které tam sedí, a ty by mu řekly, že nic takového nepovolujeme. Někteří občané to mohou shledávat lepším, než je v podstatě klasická rozvodná skříň. Nicméně z našeho pohledu došlo k poškození našeho majetku. Dáváme to do původní stavu a náklady, které s tím vzniknou, budeme požadovat po tom, kdo to udělal,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Socha, nebo balónek? Návštěvnice výstavy se chtěla přesvědčit sama, škoda je téměř milion

Případ řešil i soud

Energetici se nakonec obrátili i na soud. Ten umělce potrestal trestním příkazem. Musí tedy zaplatit 5 tisíc korun jak samotnému soudu, tak i 3,5 tisíce korun ČEZ jako náhradu škody. Nemusí jít ale o konečnou sumu. ČEZ může po autorovi požadovat rovněž zaplacení za obnovu nátěru.

„Chtěl bych se za to nejdříve omluvit. Rozhodně ale nechci fňukat, na někom se léčit nebo hledat podporu, i když si jí vážím. Jde spíše o to, že jako umělec se snažím stát si za svým. Zároveň když už dělám nějaké veřejné umění, tak pobavit lidi. I proto jsem na té rozvodné skříni použil multigenerační témata,“ reagoval Brožovský.

Umělec oslovil řadu lidí

Na sociálních sítích mu lidé vyjadřují podporu, dokonce se nabízejí, že za něj soudní náklady i škodu zaplatí. Diskutující upozornili i na paradoxní situaci se zničenými a posprejovanými rozvodnými skříněmi po celém městě, u kterých ČEZ neví, kdo je poničil. „V rámci řádu preventivní údržby probíhají pravidelné periodické kontroly, nicméně tagům nebo graffiti se bohužel nevyhneme. Následně tedy dochází k nápravě, musíme je přetřít na vlastní náklady, v případě, že nevíme, kdo to udělal,“ podotkla Holingerová.

Sám autor si přeje, aby úřady i samotné město Ústí nad Labem byly k podobným uměleckým projevům do budoucna vstřícnější. „Mějte na paměti, že opravdu stačí razítko, štempl, že můžeš něco pomalovat, například hnusnou zeď, a je vyřešeno. Plno lidí bude nadšených, že se v Ústí nad Labem dá s něčím hnout,“ dodal Lukáš „Zadek“ Brožovský.

Tagy: