Babiš: Vládní rada je pro povinné očkování. Týkat se má starších lidí a určitých profesí

Andrej Babiš

Babiš před odletem na jednání s V4

Rada vlády pro zdravotní rizika podpořila návrh, aby se proti covidu povinně očkovali lidé nad 60 let. Informoval o tom premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem na jednání Visegrádské skupiny. Pro tento plán by byl kromě vládní rady například i jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Dosluhující vláda otevřela debatu o povinném očkování v pondělí, týkat by se mělo i některých profesí. Jít by mohlo o zdravotníky, sociální pracovníky, ale i vojáky, policisty a hasiče.

„Povinné očkování bylo předmětem debaty na včerejší vládě. Uložili jsme Adamu Vojtěchovi, aby jeho resort předložil, jaké profese by se povinně očkovaly. Rada pro zdravotní rizika podpořila i návrh, aby se očkovali senioři starší 60 let. Do týdne bychom měli dostat jasné stanovisko, abychom mohli připravit logistiku,“ řekl Babiš na úterní tiskové konferenci před odletem do Budapešti.

Nad povinným očkováním pro některé profese podle Babiše panuje shoda mezi vládou, všemi hejtmany i odborníky. Povinnou vakcinaci pro lidi nad 60 let podpořil kromě Rady vlády pro zdravotní rizika třeba i jihočeský hejtman Martin Kuba.

„Není reálné, aby se začalo povinně očkovat v prosinci. Podpora je ale veliká ze všech stran. Mohlo by to být 1. února jako v Rakousku. Stále jsme ale v rovině diskuse,“ dodal Babiš. Zmínil také, že bez ohledu na to, jakých skupin by se povinná vakcinace nakonec týkala, lidé, kteří se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů, by měli výjimku.

Zákon se měnit nemusí

Pro zavedení povinného očkování není podle ministerstva zdravotnictví třeba měnit zákon. „Upravuje to vyhláška k zákonu o ochraně veřejného zdraví,“ zmínil šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo k povinnému očkování celé populace vyzvala mimo jiné i Česká lékařská komora.

Také náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková nebo hlavní hygienička Pavla Svrčinová se domnívají, že povinné očkování je „čistším řešením“ než neustálé zpřísňování opatření pro neočkované.

Tagy: