Přetížení nemocnic reálně hrozí, varuje Prymula. Kolem Vánoc by mohla pandemie zpomalit

Roman Prymula

360° 22.11.2021

Nemocnicím reálně hrozí, že budou opět přehlcené pacienty s onemocněním COVID-19. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS před tím varoval epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten zároveň zmínil, že oproti loňsku jsme v lepší situaci díky proočkovanosti, ale i tak je třeba nemocnicím ulevit.

Podle Prymuly jsme aktuálně v diametrálně odlišné situaci, než při předcházejících vlnách pandemie. Vysvětluje to nižším množstvím lidí v nemocnicích, ačkoliv počty pozitivně testovaných rostou. I tak je však podle něj nutné předejít případnému přetížení zdravotnických zařízení. „Musíme řešit tuto situaci, aby nedošlo k přetížení. To je situace, která se může stát, i když jsou počty nižší,“ řekl Prymula.

Podobně jako v předešlých vlnách by se nabízelo vyhlášení nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO) však na pondělní tiskové konferenci jeho zavedení odmítl a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jej prý oproti původním prohlášením nakonec ani nenavrhoval.

„Nouzový stav není jenom pro to, aby se nakupovalo mimo režim klasické soutěže, ale aby se navodily systémy v celostátním měřítku,“ uvedl Prymula s tím, že aktuálně k takovým podpůrným systémům přistoupit nelze. Cílem vyhlášení nouzového stavu by podle něj nemělo být jen zapojení mediků, o čemž se v posledních dnech opět začalo mluvit.

Prymula následně poznamenal, že v Čechách situace ještě není tak špatná, jako na Moravě. Do budoucna se to však může zhoršit. „Epidemie se postupně přesune do Čech a určitě se bude hovořit o tom, že by ten stav vyhlášen mohl být,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog.

Pokles přijde kolem Vánoc, míní Prymula

Na vládě se naopak řešilo i možné povinné očkování vybraných profesí. Patřit by mezi ně mohly zdravotníci, pracovníci v sociálních službách, policisté, vojáci nebo hasiči. Takové nařízení by podle Prymuly ale současný stav nevyřešilo.

„To je krok, který řeší vlny další, ale ne tu, ve které se nacházíme. Nastartovat tento proces bude složitější. Je to problematická záležitost a nejde ji určitě vyřešit v horizontu jednotek dnů,“ pokračoval bývalý ministr zdravotnictví.

Podle Prymuly se aktuálně nákaza šíří zejména mezi mladými lidmi. „Je tady zřejmé, že se šíří ve skupinách mladších osob, které nedodržují pravidla, která byla stanovená,“ míní epidemiolog, který sám musel z funkce ministra zdravotnictví rezignovat kvůli porušení pravidel, když ho novináři nachytali v restauraci, jež měly být zavřené.

Prymula je nicméně přesvědčen, že nákaza přestane zrychlovat. „S určitým odstupem epidemie sama zpomalí,“ řekl a dodal, že to bude záležet na chování všech. „Já očekávám, že pokles nastane k Vánocům,“ odhaduje.

Tagy: