Ne očkování proti covidu. Českem se šíří petice, kterou podepsalo téměř tisíc lékařů

Praktický lékař.

Téměř tisícovka českých lékařů podepsala petici proti povinnému plošnému očkování

Téměř tisícovka českých lékařů podepsala petici proti povinnému plošnému očkování a vakcinaci dětí. Vadí jim, že kdokoliv s odlišným názorem okamžitě obdrží nálepku dezinformátora a přejí si svobodnou diskusi. Vedle praktických lékařů jsou mezi signatáři také například zubaři, veterináři nebo odborníci, kteří mají blízko k alternativní medicíně, například homeopatii. Iniciativu ostře odmítl mj. šéf lékařů Milan Kubek.

Jednou ze zakladatelek petice je pražská kardioložka Jana Gandalovičová. K šíření paniky podle ní významně přispívá vedení České lékařské komory. „Bylo pro nás šokující, že se mělo hlasovat o návrhu o povinné plošné vakcinaci bez nějakého širšího vědeckého diskurzu,“ řekla Gandalovičová.

Řada zdravotníků má podle ní díky dennímu kontaktu s nakaženými natolik vysoké protilátky, že vakcína pro ně nepředstavuje zdravotní přínos. Petice také deklaruje jasný nesouhlas s očkováním dětí.

„Odmítám jako jediné spásné řešení vakcinaci. Očkování je obrovská vymoženost moderní medicíny. Ale očkování vždy bylo podání prostředku, který člověka chrání dlouhodobě. Člověk se teď může nakazit, být nakažlivý, i mít těžký průběh a účinnost brzo vyvane. To určitě není klasické očkování,“ řekl lékař Jan Hnízdil v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS.

Šéf České lékařské komory Milan Kubek však kritiku členů své organizace odmítá. „Máme 57 tisíc lékařů a jsem rád, že většina podporuje očkování a medicínu založenou na důkazech,“ okomentoval Kubek. „Očkování je jediné, které nás může z krize vyvést. Mrzí nás, že klesá imunita, proto se musí přeočkovávat, to ale není nic divného. Pro všechny platí, že očkování snižuje 2,5x možnost, že se člověk nakazí, 5x, že bude hospitalizován, a dokonce 8x, že skončí na JIP,“ vysvětlil Kubek.

Ostřejší ve svých názorech byl předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos Jaromír Šrámek. „Je to spíš populistická akce a bohužel ve svých důsledcích spíše nebezpečná. Řada z nich (signatářů) se v nějaké podobě věnuje alternativní medicíně nebo z jiného důvodu je nelze pokládat za, řekl bych, elitu medicínské obce,“ řekl redakci Seznam Zprávy.

Tomu se však brání organizátor petice Václav Hrabák. Podle něj jsou hlavní signatáři většinou klasičtí lékaři. „Hlavně to znamená, že jsou to lidé, kteří mají lékařský výcvik, atestace a tak dále a zároveň mají širší a komplexnější vnímání, že nejsou jen omezeni na úzký lékařský pohled,“ okomentoval Hrabák. Redakce Seznam Zpráv ovšem při pokusu oslovit některé petenty narazila právě většinou na lidi, kteří mají blízko k alternativní medicíně.

Jednou z nich byla například lékařka Eliška Novotná, jež zároveň vlastní doménu, na níž internetová petice běží. Uvedla, že se věnuje celostní medicíně. Podle jejích internetových stránek se zaměřuje na homeopatii a biorezonanci. Celostní medicínou se zabývá i další lékař a jeden z prvních signatářů Vladimír Čížek.

Covid je zabiják

Podporu má prezident České lékařské komory nejen u větší části členské základny, ale také ve Sněmovně například u místopředsedy výboru pro zdravotnictví. „Myslím si, že každý, kdo mluví o tom, že covid je zabiják a může lidem znepříjemnit život, nešíří bludy,“ uvedl Tom Phillip (KDU-ČSL). „Vytvořila se debata o povinném očkování proti covidu, ale my tu už máme celou řadu očkování, která jsou povinná,“ podivil se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Naopak třeba SPD signatáře podporuje. „Nesouhlasím s tím, aby byl vir zneužíván k politické moci a diskriminaci jedné skupiny obyvatel,“ uvedla poslankyně Karla Maříková. Kubek v posledních dnech čelí i výpadům odpůrců očkování a protiepidemických pravidel. Ti na něj útočí a s videi se chlubí na internetu.

Proti zvýhodňování očkovaných bouří někteří studenti Masarykovy univerzity. Pětice posluchačů škole začátkem týdne poslala předžalobní výzvu. Vadí jim, že se bez doložení bezinfekčnosti nemohou zúčastnit prezenční výuky. Vedení univerzity opatření ale považuje za nutná v zájmu ochrany zdraví.

Tagy: