Prymula se pustil do Babiše s Fialou: Naočkovat milion lidí za týden je hodně na hraně

Rozhovor s Romanem Prymulou o omikronu i Zemanovi

Zvládnout podat milion dávek vakcíny za jeden týden je na hraně reálných možností, sdělil v pořadu Nový den epidemiolog Roman Prymula. Zapochyboval tak nad předpokladem iniciativy Lékaři pomáhají Česku, kterou podpořili nově jmenovaný premiér Petr Fiala (ODS) i jeho předchůdce Andrej Babiš. Ve vysílání CNN Prima NEWS zároveň upozornil na to, že novou variantu covidu omikron můžou Evropané snášet hůř než lidé v Africe.

„Je to (naočkovat za týden milion lidí, pozn. red.) skutečně hodně na hraně. My jsme schopni se přiblížit kapacitě 120 tisíc, to jsme schopni zrealizovat. Muselo by dojít k propojení všech. Zatím plošný přístup u praktiků není takový, jaký bychom potřebovali,“ uvedl Prymula.

Podle něj je však určité množství lékařů, kteří zatím ani vakcínu nezačali aplikovat. „Část z nich očkuje a patří jim obrovský dík. Pokud nevyužijeme veškeré kapacity, tohoto čísla nelze dosáhnout,“ zdůraznil Prymula.

Iniciativa Lékaři pomáhají Česku totiž vyzvala ambulantní specialisty, zubaře nebo gynekology, aby nabídli několik hodin ze své ordinační doby k očkování. Za týden je podle jejích zástupců možné podat až milion třetích dávek. Babiš s Fialou tuto vizi společně podpořili.

Očkování vnímají vládní představitelé jako jedinou cestu k normálnímu stavu. Zatím však není jasné, jak účinně bude očkování zabírat vůči nové variantě koronaviru omikron. S předčasnými soudy by vyčkal podle svých slov i epidemiolog Prymula.

Omikron jako kudla, delta jako samopal

„Názor na omikron je zatím obojaký, nemáme dostatek údajů. Pokud bychom vycházeli z předběžných dat z jižní Afriky, průběhy nebyly závažné. Je ale třeba podotknout, že populace tam je trochu odlišná rasově i z hlediska průměrného věku,“ řekl Prymula.

Přesto by nová varianta podle něj v budoucnu mohla změnit pravidla hy. „Představme si, že máme skupinu tří osob se samopaly, přijde za ní skupina 300 osob jen s kapesními nožíky a vyhodí je. Je to efekt, který tento virus může udělat, může vytěsnit delta mutaci,“ vysvětlil.

O tom, že by omikron mohl být nakonec spásou, mluví mnozí odborníci. Zatím to totiž vypadá, že nezpůsobuje život ohrožující komplikace a lidé nekončí na dýchacích přístrojích. Pokud by tedy omikron byl nakažlivější, ale lidé by kvůli němu neumírali, mohl by to být konec pandemie.

„Kombinace nakažlivosti a mírnější patogenity není vyloučena. Neznamená to vždy, že s masivnějším šířením musí být patogen nebezpečnější,“ uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS biochemik Libor Grubhoffer. Názory dalších odborníků si přečtěte zde.

V Česku ve středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, více než před týdnem. Po úterním mezitýdenním poklesu byl tentokrát přírůstek proti minulé středě asi o 3 100 vyšší. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 6 561 pacientů, z nich 1 064 v těžkém stavu.

Tagy: