Léky v zaplavených oblastech mohou chybět. Válek popsal, co v takové případě dělat

Tisková konference k hygienickým opatření během povodní

Válek o hrozícím riziku po povodních

V zaplavených oblastech může být problém s distribucí některých léků, připustil v pořadu Nový den ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), zároveň doporučil, co dělat v případě, že potřebné léky nejsou k dispozici. Také zopakoval apel, aby lidé při uklízení následků velké vody dbali na dodržování hygienických i bezpečnostních pravidel a též varoval před pitím vody z vodovodních řadů i konzumací zaplavených potravin.

Vlastimil Válek (TOP 09) ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil na možný nedostatek léků v zaplavených oblastech. „Monitorujeme tam všechny lékárny. Víme, zda jsou, nebo nejsou schopny vydávat léky a zda mají zaplavené sklady,“ popsal Válek a doporučil, co dělat v případě, že svůj lék nemůže sehnat. „Pokud existuje občan, který nemá lék v této oblasti, je to chronik, který opakovaně bere lék a chybí mu kvůli zasažené lékárně, měl by se obrátit přes svého starostu na integrovaný záchranný systém a my tam lék dodáme,“ poradil Válek.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Riziko představuje i nedostatečná hygiena. „Voda, která byla zaplavená, tedy například ze studny. Ač to zní banálně, jedná se o největší problém, který v oblastech je. Pít by měli pouze balenou vodu nebo pitnou vodu z kohoutku, pokud je v té oblasti v pořádku,“ upozornil Válek.

Totéž platí pro potraviny. Ty, které byly zaplaveny, bychom z hygienických důvodů a důvodů prevence nemocí rozhodně neměli požívat. „Potraviny, které byly v záplavové zóně a byly promočené, se v žádném případě nesmí konzumovat,“ varoval Válek.

V zaplavených oblastech hrozí zejména riziko nákazy hepatitidou. „Pokud hygienická stanice vyhodnotí, že je potřeba očkovat rizikové skupiny, vyhlásí mimořádnou situaci,“ popsal ministr. Doplnil, že očkování bude samozřejmě zdarma.

Na možná rizika upozornil resort také ve středu na tiskové konferenci. Válek na ní popsal, že dostupnost zdravotní péče je zajištěna na všech místech. Na více postižených místech, například v Bohumíně, pomáhají okolní zdravotnická zařízení. „Pro žádného občana, který potřebuje akutní nebo neakutní péči, tak ta není ohrožena a její dostupnost je zajištěna,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Detaily ke srážce vlaků v Libni. Strojvedoucí nadýchal alkohol, druhý byl v zácviku

Tagy: