Povolební spolupráce ODS s ANO je reálná. Mají i podobné programy, míní politolog

Petr Fiala a Andrej Babiš

Rozhovor s Lukášem Valešem

Povolební spolupráci ANO a ODS si dokáže politolog Lukáš Valeš velmi dobře představit. Ve vysílání CNN Prima NEWS tuto možnost podtrhl i podobnými programy obou stran. Obě strany už hlasovaly v celé řadě případů stejně a paradoxně si jsou v mnohém programově blízké, mínil. Reagoval tak na výrok vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který v pořadu Partie tuto variantu spolupráce nadnesl.

Zmiňovaná spolupráce mezi ODS a ANO je podle Valeše jednou z reálných variant. „Paradoxně si jsou v mnohém programově blízké. Společně snížiliy daň z příjmu nebo zlikvidovaly snahy o teritorialitu exekutorů. Spolupráce je realitou, není to výmysl,“ podotkl. Doplnil, že se v zákulisí nyní spekuluje, že by po volbách mohlo být křídlo ODS, ke kterému patří například stávající předseda Petr Fiala nebo místopředseda Martin Kupka, nahrazeno.

„A to například Martinem Kubou. Nepřímo spolupráci naznačil i místopředseda strany Alexandr Vondra. Ten řekl, že spolupráce s ANO je možná, ale bez Andreje Babiše. Mluví se o tom, že by vládu ANO vedl Ivo Vondrák,“ podotkl politolog. Spolupráci však zásadně popírá místopředseda ODS Martin Kupka.

„Spolupráci s ANO vylučuji, ani s nimi nevyjednáváme. Jedná se o zoufalství Jana Hamáčka. Ten osm let jedná s Andrejem Babišem a pak vypouští tyto nesmysly. Ať si Hamáček vsází, na co chce, je ale evidentní, že ODS žádné jednání nevede,“ reagoval na výrok vicepremiéra ve vysílání CNN Prima NEWS Kupka.

Naopak uvedl, že si dokáže představit spolupráci s Piráty a Starosty. „Na první pohled se může jednat o logické spojení, na druhý ale víme, že ODS má s celou řadou návrhů Pirátů velké problémy,“ podotkl Valeš. Podle něj jsou Piráti pro konzervativní jádro ODS příliš liberální.

Hamáček v pořadu Partie dále uvedl, že je koalice Spolu jen volební projekt a po volbách se rozpadne. Valeš tuto variantu nepopírá. „Vycházejme z faktu. Před půl rokem, kdy strany koaliční smlouvy podepisovaly, řekly, že bude mít každá strana vlastní klub. Jakmile ho máte, tak vám nic nebrání v tom, abyste realizovali vlastní politiku,“ připomněl.

Proto s vicepremiérem souhlasí. „Byl to předvolební tah, aby se strany – zejména lidovci a TOP 09, vůbec dostaly do Poslanecké sněmovny. Jsem si téměř jistý, že po volbách minimálně ODS bude hrát vlastní politiku, v případě, že budou chtít do vlády,“ doplnil Valeš s tím, že pokud bude ODS v opozici, dokáže si představit, že bude koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) nadále pokračovat.

Tagy: