ODS tragicky zklamala. Totálně znevážila své hodnoty, děsí mě, kritizuje opět Klaus

Václav Klaus

360° 2.9.2021

Exprezident Václav Klaus se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ostře pustil do současného vedení ODS. Směřování strany, kterou v roce 1991 zakládal a jejímž byl léta předsedou, ho zklamala.

Václav Klaus se měsíc před sněmovními volbami pohoršil nad stavem své bývalé strany. Zároveň kritizoval také současný stav politiky, které podle něj chybí akcent na zásadní témata.

Zatímco skutečné problémy se podle něj přehlížejí, vyzdvihují se hrozby falešné, například obavy z Ruska a Číny. Sám za největší téma považuje proměnu západního světa.

Zásadním tématům se podle něj možná politici vyhýbají záměrně. „Od říjnových voleb žádnou významnou změnu neočekávám,“ zhodnotil stručně exprezident.

Sám přiznal, že netuší, se kterou politickou stranou by se v současnosti identifikoval. A to přesto, že do Poslanecké sněmovny kandiduje hnutí Trikolóra, kterou v roce 2019 zakládal jeho syn Václav Klaus mladší.

O poznání méně překvapivá byla Klausova slova o ODS. Tu její zakladatel v posledních letech kritizuje poměrně často. „Děsí mě dnešní vedení ODS. Od ostatních stran ani nic nečekám, ale zde mě to trápí. Občanští demokraté měli témata, jenže současné vedení tragicky zklamalo a totálně znevážilo hodnoty, na kterých byla strana založena,“ neodpustil si Klaus znovu kritiku.

Stranu vedl v letech 1991 až 2003. Za tu dobu se mu s ní dvakrát podařilo vyhrát volby a v obou případech pak jako premiér sestavil vládu, která získala důvěru.

Na současné ODS se mu nelíbí například liberálnější ubírání strany na úkor konzervativnějších myšlenek či spojení s lidovci a TOP 09, což vedlo ke vzniku koalice Spolu. Ta se v současných průzkumech pohybuje kolem 20 procent. V tomto ohledu je na tom podobně druhá opoziční koalice Pirátů a STAN. Jako vítěze voleb průzkumy odhadují hnutí Andreje Babiše (ANO).

Tagy: