Povstání v Súdánu už si vyžádalo 330 životů. V zemi jsou i čtyři Češi, evakuace není možná

Ministerstvo zahraničí eviduje čtyři české občany v Súdánu. Velvyslanectví ČR v Káhiře, pod které Súdán spadá, je s nimi v přímém i nepřímém kontaktu prostřednictvím jejich vysílacích firem v Česku. Evakuace v tuto chvíli není možná, sdělil ve čtvrtek mluvčí ministerstva Daniel Drake. Čtyři Češi jsou ale na evakuačním seznamu a ambasáda o možnostech evakuace jedná s členskými zeměmi Evropské unie. Boje v Súdánu pokračují navzdory druhému pokusu o dočasné příměří, které mělo začít ve středu v 18:00 SELČ.

V Súdánu od soboty bojuje armáda s povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF). Na evakuaci svých občanů, kterých se podle odhadů v Súdánu nachází více než tisíc, zatím kvůli špatné bezpečnostní situaci rezignovaly evropské země a rovněž Spojené státy. Francie rovněž potvrdila, že evakuace jejích občanů ze Súdánu „v této fázi“ není možná a dodala, že se soustředí na vyjednání příměří.

„Evakuace ze země není v tuto chvíli možná, boje stále probíhají a letiště jsou zavřená. Všichni čtyři čeští občané jsou na evakuačním seznamu a náš zastupitelský úřad o možnostech evakuace intenzivně jedná s členskými zeměmi EU,“ uvedl Drake.

ČTĚTE TAKÉ: Bývali kolegové, teď na sebe míří zbraní. Krizi v Súdánu pohání spor dvou mužů

„Na okraj dodám, že ministerstvo zahraničních věcí na svých webových stránkách varovalo před cestami do Súdánu již měsíce před zahájením současných bojů a důrazně doporučovalo odložit cesty na pozdější dobu,“ dodal mluvčí.

Konflikt si dosud vyžádal téměř 330 obětí a na 3 200 zraněných, uvedl ve čtvrtek podle televize Al-Džazíra Ahmad Manzarí ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Celková bilance je ale pravděpodobně mnohem vyšší. Mnoho těl zůstává v ulicích, neboť jejich odklizení je v tuto chvíli příliš nebezpečné.

Ozbrojenci z RSF zaútočili na dvě nejvýznamnější letiště v zemi na začátku povstání v sobotu. Armáda později uvedla, že se jí podařilo obnovit kontrolu nad letišti. V okolí zařízení se ale stále bojuje, a to také za použití těžkých zbraní, napsala agentura DPA. O víkendu súdánské úřady uvedly, že letecký prostor nad zemí je uzavřen, protože chybí kontrola leteckého provozu.

Mezinárodní společenství vyzvalo k ukončení bojů

Mezinárodní společenství včetně zástupců USA, Ruska nebo Egypta už vyzvalo k okamžitému ukončení násilností. Súdán je jakožto ropná velmoc v zájmu světových mocností.

„Krize mezi dvěma frakcemi vládnoucího vojenského režimu může destabilizovat nejen Súdán, ale také velkou část regionu. A může vyostřit mocenský boj, do kterého jsou zapojené hlavní mocnosti Perského zálivu, ale i USA, Evropská unie a Rusko,“ uvedl list The Guardian.

Tagy:
válka OSN Súdán Evropská unie Česko Káhira Ministerstvo zahraničních věcí České republiky