Požár kolínské elektrárny způsobil škodu za desítky milionů korun

Kolínská elektrárna

Pondělní požár elektrárny a teplárny v Kolíně způsobil škodu za desítky milionů korun. Hořet začalo po výbuchu na takzvané zauhlovací cestě, nikdo se však nezranil. Hasiči dostali požár kolem 16:15 pod kontrolu.

Výbuch nastal krátce před 11. hodinou. Zhruba za tři hodiny měli hasiči pod kontrolou požár střechy,. „K explozi došlo na zauhlovací cestě. Je poškozena budova, kde je zauhlování, dole jsou kotle,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Podle informací policie se nejprve vznítil a poté vybuchl uhelný prach. Plameny se pak šířily na střechu. Hasiči vyhlásili nejdříve druhý, následně třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Na pomoc si vyžádali vrtulník se speciálním vakem, který ale nakonec nemohl zasáhnout kvůli husté zástavbě v okolí. Na místo dorazil také automobil se speciálním kontejnerem a hasidly, který hasičům pomohl s likvidací hořícího uhlí.

Kolínská radnice pomocí městského rozhlasu vyzvala obyvatele městské částí Zálabí, aby ve svých bytech zavřeli okna a nevětrali.

Hasiči nemuseli evakuovat lidi z blízkého okolí. Dým z požáru byl však další hodiny velmi silný, což potvrdil reportér CNN Prima NEWS Matěj Rychlý. Nejbližší ulice kolem elektrárny byly zasaženy výrazně, dým snížil viditelnost podobně jako při mlze. Místní se chodí na požár dívat, pořizují fotografie a videa.

Veolia Energie Kolín se zabývá výrobou tepla a elektrické energie. Zásobuje většinu kolínských průmyslových podniků, městských budov, organizací, ale také velkou část z obyvatel. Zatím není jasné, jaký dopad bude mít výbuch na provoz a dodávky tepla.

Tagy: