U Atén zuří požár: Tak blízko městu nikdy nebyl, tvrdí experti. Hasiči našli uhořelou ženu

Požár se k centru Atén přiblížil už na 11 kilometrů.

Požár v Řecku ohrožuje i centrum Atén

K centru řecké metropole Atén se v pondělí odpoledne už na 11 kilometrů přiblížil rozsáhlý požár. Je to nejblíže v moderních dějinách, uvedla agentura DPA s odvoláním na vyjádření odborníků v řecké televizi. Úřady kvůli plamenům, které podle agentury AP sahají v místech až do výšky 25 metrů, nařídily evakuaci několika obcí a osad. V jedné ze shořelých budov objevili hasiči podle AFP tělo mrtvé ženy. Šíření požáru, které podporují vysoké teploty a silný vítr, se ale zatím zastavit nepodařilo. Na místě zasahuje téměř 700 hasičů a Řecko očekává pomoc stovek dalších ze zahraničí, včetně Česka.

Požár podle AP vypukl v neděli a nyní je jeho fronta dlouhá zhruba 30 kilometrů. Oheň, kvůli němuž musely být evakuovány také nejméně tři nemocnice, se přiblížil z jedné strany k Aténám a z druhé k pobřeží. Velmi vážná byla odpoledne situace na předměstí řecké metropole ve městech Vrilissia a Nea Penteli, v němž už se požár začal šířit v zástavbě. Na opačné straně fronty požáru se hasiči snaží zastavit šíření ohně k městům Nea Makri a Marathón.

ČTĚTE TAKÉ: Motorový vlak začal hořet mezi stanicemi na Českolipsku. Hasiči evakuovali 39 lidí

V Aténách je podle AP cítit pach spálenin a z několika částí tohoto více než třímilionového města jsou hlášeny výpadky elektřiny. Ještě horší je situace jen o pár kilometrů dál. „Kouř byl dusivý. Nebylo vidět. Slzely oči. Nebylo možné dýchat,“ vylíčil situaci Spyros Gorilas z města Dione poblíž Atén, který předtím na svůj dům stříkal vodu, aby ho zachránil.

Postup plamenů, které zatím zasáhly území o rozloze asi 200 kilometrů čtverečních, ukazuje například služba FIRMS amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Kvůli vážnosti situace se do Atén v neděli v noci vrátil premiér Kyriakos Mitsotakis a úřady vyhlásily několik evakuací a řadu dopravních omezení.

Evakuovat se museli obyvatelé řady osad a obcí v okolí hory Penteli, která se nachází mezi Aténami a Marathónem. Námořní spoje z přístavu Rafina, které většinou plují na Kykladské ostrovy či Krétu, se přesunou více na jih Attického poloostrova, do přístavu Lavrio.

Ve městě Chalandri, které bylo částečně evakuované, bylo nalezeno ohořelé tělo ženy. Podle řeckých médií zřejmě neuposlechla výzvu k evakuaci, kterou v pondělí vydaly úřady.

Proti požáru podle AP zasahuje 685 hasičů a 27 týmů specializovaných na boj s lesními požáry, včetně 80 vojáků. Nasazeno je přes 190 hasicích vozů, 17 letadel a 16 vrtulníků. Dva hasiči byli v souvislosti se zásahem ošetřováni stejně jako 13 civilistů s dýchacími obtížemi.

Atény podle DPA požádaly o aktivaci unijního mechanismu civilní ochrany, který má umožnit lepší koordinaci a rychlejší zvládnutí situace. Řecku přislíbily pomoc mimo jiné Francie se zhruba 180 hasiči a 55 hasicími vozy či Itálie s dvojicí hasicích letadel. Další pomoc vyšle Česko, Rumunsko či Kypr a nabízejí ji i jiné státy.

Šíření požáru napomáhají velké sucho – červen a červenec byly podle AP nejteplejšími zaznamenanými měsíci řecké historie  a větry, které dosahují rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V noci sice oslabí, ale v úterý mají znovu zesílit.

V pondělí v Attice, regionu v okolí Atén, a v dalších dvou regionech platí nejvyšší stupeň varování před požáry. Druhý nejvyšší stupeň platí i v řadě dalších regionů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Smrad spáleniště zamořil chorvatské pobřeží. Všude dým, zase začalo hořet, hlásí čeští turisté

Tagy: