Ztráta spojenců i dodávek zbraní. Akce Ukrajinců v Rusku může mít vážné následky, varuje expert

Ukrajinci dál útočí na Rusko

Ukrajinci postupují v Kurské oblasti

Pokud by se Ukrajinci pokusili o obsazení Kurské jaderné elektrárny, mohli by ztratit část spojenců či přijít o dodávky zbraní ze Západu. To si myslí vojenský expert a někdejší příslušník ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU Ivan Stupak. Podle něj je případný plán obsazení zařízení až příliš riskantní.

„Jaká bude první reakce od Mezinárodní agentury pro atomovou energii MAAE? Odsoudí to. Přijde i rozhořčení ze strany OSN. Museli bychom to přijmout, stane se to. Hrozí nám i ztráta některých našich spojenců. Můžou se zastavit dodávky zbraní, protože Ukrajina by mohla být nazývána jaderným teroristickým státem,“ řekl Stupak pro stanici Kyjev24.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský „blitzkrieg“ drtí Putinovu armádu i pověst. Kyjevu pomáhá blesková zbraň ze Západu

Bývalý rozvědčík je přesvědčen o tom, že rozhodnutí ohledně možného obsazení jaderné elektrárny v Kursku by bylo nebezpečné, protože v případě nouze ponese odpovědnost Ukrajina.

„Co by bylo s ruskými pracovníky jaderné elektrárny – byli by jako rukojmí, nebo je ukrajinská armáda pustí domů? A co potom? Přivedou si vlastní personál, který nikdy předtím nepracoval na ruském zařízení a neví, jak to funguje? Navíc je to velký objekt, je tam jaderné palivo, to se prostě nezastaví. A za všechno, co se stane, bude odpovědná Ukrajina. Opravdu to chceme?“ položil odborník několik palčivých otázek.

Web BBC v pondělí informoval na základě verifikovaných fotografií, že Rusové v okolí jaderné elektrárny budují nové obranné linie. Ukrajinské síly, které od minulého týdne postupují stále hlouběji do Kurské oblasti, jsou nyní přibližně 50 kilometrů od zařízení. Už minulý týden Rusové stáhli část dělníků ze stavby dvou nových jaderných reaktorů.

Šéf MAAE Rafael Grossi v pátek vyzval Ukrajinu a Rusko, aby v bojích v Kurské oblasti „prokázaly zdrženlivost“. Ruské diplomatické zastoupení ve Vídni podle ruských médií MAAE informovalo, že u elektrárny se našly úlomky zřejmě ze sestřelených raket, ale že o přímém útoku na elektrárnu nejsou důkazy.

Agentura Unian pak připomíná Stupakova slova z minulého týdne, kdy uvedl, že jaderná elektrárna není podle něj cílem ukrajinské operace v Kurské oblasti. „Upřímně, nevěřím, že se jí chtějí zmocnit. Nejsme jaderní teroristé a nepotřebujeme mít na krku obvinění, že vytváříme extrémní nebezpečí,“ řekl tehdy.

Zrno: Jaderná elektrárna není primární cíl

A podobného názoru je i válečný reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který se v těchto dnech pohybuje na Ukrajině. „Kurská jaderná elektrárna určitě nebyla primárním cílem Ukrajinců. Tím byla snaha dostat se z patové situace zákopové války na Donbase. Místo, aby poslali několik dalších brigád do masomlejnku s nejistým výsledkem, poslali některé své nejlepší jednotky na nejslabší úsek ruské fronty — na místo, které bylo z obou stran chápáno jako odpočinkové. A ta sázka zatím vychází. Získali pravděpodobně stovky zajatců, které využijí k výměně za zajaté Ukrajince. Podpořili morálku vlastních vojáků a obyvatelstva. Vyslali jasný signál spojencům, že se vyplatí podporovat Ukrajinu, protože Ukrajina je stále schopna vítězit. Bezesporu donutí Rusy stáhnout alespoň nějaké sily z Donbasu,“ popsal Zrno.

„Pokud bude operace pokračovat úspěšně, může to otřást důvěrou Rusů a ruských elit ve Vladimira Putina. Ale získat jadernou elektrárnu je riskantní, znamená to převzít odpovědnost. Stačí přitom dostat se elektrárně na dostřel, nebo se dostat k nějakým prvkům přenosové soustavy, aby mohli na Rusy vyvíjet nátlak,“ dodal Zrno.

Tagy:
válka Vladimir Putin jaderná elektrárna OSN elektrárna zbraň Ukrajina politika Kursk Rusko Donbas ozbrojený konflikt jaderná energie Matyáš Zrno Mezinárodní agentura pro atomovou energii Kurská oblast konflikt, válka a mír jaderná politika