Smrad spáleniště zamořil chorvatské pobřeží. Všude dým, zase začalo hořet, hlásí čeští turisté

Škody po požáru v Přírodním parku Biokovo

Dovolená v Chorvatsku

V chorvatském letovisku Tučepi, které trápí požáry už čtvrtý den, zasahovali v pátek ráno hasiči z celé země. Kvůli vyčerpávajícímu boji s plameny byly nutné stále další čerstvé síly. Situace se zhoršila u města Trogir poblíž vesnice Vrsine. K požáru tam došlo v důsledku samovznícení odpadu, píše chorvatský web Danas.hr. Jak to nyní na místě vypadá, sdílí na sociálních sítích i čeští turisté. Vedoucí konzulárního oddělení Velvyslanectví ČR v Záhřebu Tomáš Stolina ve vysílání CNN Prima News poradil, jak v takových situacích postupovat.

Kromě Tučepi hoří i na dalších oblíbených místech, v Přírodním parku Biokovo a oblasti Skradin – Ićevo nebo u města Trogir, kde se ohnisko požáru nachází na skládce kousek od silnice. Zatím nic nenasvědčuje, že by někdo požár založil úmyslně. „K požáru došlo kvůli samovznícení různého odpadu. Zatím jsme nenašli žádnou stopu, která by potvrdila, že se jednalo o spáchání trestného činu,“ uvedla policie ze Splitu podle webu Danas.hr.

ČTĚTE TAKÉ: Pes v Tatrách seskočil z velké výšky z lanovky, ukazuje video. Lidé ženou majitele před soud

„Situace u Trogiru není nejlepší. Požár nám pomáhají hasit letouny Kanadair. Momentálně hoří v osadě Jajići a oheň se rychle šíří na Bristivicu, směrem na Blizna Gornja,“ řekl velitel hasičů Goran Slatina pro chorvatský deník Dalmacija Danas.

Vrsine DVD Marina

Posted by Vatrogasci - 193 on Friday, August 2, 2024

Na facebookové skupině Chorvatsko AKTUÁLNĚ mezi sebou čeští turisté sdílí informace a fotografie, které ukazují, jak to u nich zrovna vypadá. „Teď ráno je reálně všude po celé riviéře spousta dýmu nad pobřežím. Visí to i nad mořem a místo vůně borovic je všudypřítomný smrad spáleniště. Tak to bylo i včera ráno, pak to vítr sice rozfoukal, ale znovu to celé začalo hořet…“ popsal jeden z nich v komentáři k situaci v Podgoře.

„Bylo to hrozné, všude dým a houkající auta hasičů. A to jsme byli dost daleko. Neumím si představit, co museli zažívat lidé v Tučepi,“ napsala další uživatelka v příspěvku z Promajny.

Čeští turisté si na Facebooku často pochvalují práci hasičů. Objevila se také řada dotazů. Vedoucí konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Záhřebu Tomáš Stolina ve vysílání CNN Prima NEWS promluvil o tom, co dělat v krizových situacích.

„Všem na místě doporučujeme, aby neriskovali, neohrožovali své zdraví a nepouštěli se do záchranných akcí. Nejlepší je spojit se na čísle 112 se záchranáři. Také je dobré, aby se občané registrovali v systému Drozd, díky kterému jim můžeme při hrozícím nebezpečí odeslat nějakou zprávu nebo e-mail,“ řekl v relaci Stolina a varoval, aby se turisté nesnažili za každou cenu požáry natáčet, například pomocí dronů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Tragédie u rakouského jezera. Utonul tam český turista, zachraňoval děti na paddleboardu

Tagy: