Závažná zjištění v Boleslavi: Ničivý požár mohl být úmysl, svědek viděl utíkat podezřelé

Vyšetřování požáru v Mladé Boleslavi

Vyšetřovatelé dále pracují na objasnění příčiny obřího požáru v Mladé Boleslavi. Pracují s několika verzemi. Jedna z nich je i ta, že ho o víkendu někdo mohl založit úmyslně. Redakce CNN Prima NEWS také hovořila s důležitým svědkem požáru.

Oheň se v průmyslovém areálu v Mladé Boleslavi rozhořel v sobotu večer a od té doby na místě zasahovalo přes 100 hasičů. Několik hodin byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škody jsou přes miliardu korun. V pondělí se na místo ničivého požáru vrátil i štáb CNN Prima NEWS. Už od rána tady vyšetřovatelé prohledávali shořelé haly, sbírali vzorky a stopy. Hledali vysvětlení, proč začalo hořet.

„Už máme bezpečně zjištěno, že požár vznikl na východní straně haly v prostoru, kde byly uskladněny dřevěné a plastové palety,“ potvrdil hasičský vyšetřovatel Libor Pospíšil.

Jedná se o dílo žhářů?

Plameny haly kompletně zničily a nezbude nic jiného, než je poslat k zemi. „Šetření dneska pravděpodobně ukončíme. Musíme vyloučit technické iniciátory. Když se nám je podaří vyloučit, samozřejmě budeme prověřovat nepravděpodobnější jednání nějaké osoby, ať už nedbalostí nebo úmyslné,“ doplnil Pospíšil.

Štáb CNN Prima NEWS na místě mluvil s mužem, který si přál zůstat v anonymitě. Mimo kameru řekl, že svědci viděli před vypuknutím požáru z areálu utíkat dva lidi. „Policisté v tuto chvíli pracují se třemi vyšetřovacími verzemi: úmyslné zapálení, nedbalost a technická závada,“ sdělila policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Problémy ve Škodovce

Ve zničených halách byly drahé stroje. Vyráběly se zde díly pro automobilový průmysl. Výpadek dodávek dílů tak řeší třeba i v blízké Škodovce. „Aktuálně prověřujeme rozsah dopadu této události do objemu výroby vozů. Prosíme o pochopení, ale tuto záležitost nebudeme dále blíže komentovat,“ napsala mluvčí automobilky Martina Špittová.

V průmyslovém areálu pracovala podle primátora Mladé Boleslavi Raduan Nwelati stovka zaměstnanců. O práci se ale bát nemusí. „Informace od zaměstnavatele je taková, že nebude propouštět nikoho a všechny přiřadí na jiná pracoviště, které má v rámci své činnosti po republice,“ ujistil Nwelati.

Policisté případ zatím vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. To se ještě ale může změnit.

Tagy: