Požáry a úmorná vedra vystřídal na jihu Evropy silný déšť a záplavy. Španělsko hlásí i mrtvé

Požáry a úmorná vedra vystřídaly na jihu Evropy záplavy a silný déšť.

Španělsko a Řecko pod vodou

Poté, co se Řecku podařilo zkrotit ničivé požáry, bojuje země s dalším živlem. Nebývale silný déšť rozvodnil řeky. S přívaly vody bojuje také Španělsko. Lidé umírali v autech, ale například i ve výtahu. Země zatím potvrdila čtyři mrtvé, po dalších třech pohřešovaných se stále pátrá.

Propadlé silnice, zřícené mosty, zbořené domy. Silné bouřky a přívalové deště za sebou ve Španělsku zanechaly spoušť, jakou lidé nepamatují. Voda odnášela vše, co jí přišlo do cesty. „Je mi už 74 let a něco takového jsem nikdy nezažil,“ popisoval Miguel Ángel Núñez, obyvatel zasažené oblasti.

ČTĚTE TAKÉ: Léto ještě nekončí. Čeká nás tropický začátek září, teploty mohou atakovat až 30 °C

Chvíle strachu prožívali lidé v metru, do kterého se valila voda. V některých městech Katalánska se ulice proměnily doslova v potoky. „Jsem v šoku. Tohle byl potok, ve kterém nebyla žádná voda. Šla jsem domů k paní, o kterou se starám, abych zjistila, že dům už neexistuje. Změna klimatu obrací všechno vzhůru nohama,“ uvedla pečovatelka Pilar Celayaová.

„Vrátil jsem se z dovolené, abych zjistil, že mám bazén o dva kilometry dál,“ kroutil hlavou Javier López, majitel firmy na instalaci bazénů. Některé regiony se chystají požádat o vyhlášení zóny postižené katastrofou.

Propad teplot a prudký déšť zasáhl i Středomoří včetně Chorvatska a Itálie. U řeckého pobřeží se vytvořila bouře dosahující síly slabšího hurikánu. „Déšť je opravdu intenzivní, platí nejvyšší stupeň výstrahy. Tlaková níže, která se pravděpodobně zformuje do takzvaného medikánu, bude ovlivňovat počasí v Řecku i v následujících dnech,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová.

Češi, kteří si přijeli do Řecka prodloužit prázdniny, mají povětšinou zkaženou dovolenou. „Byly obrovské bouřky, začalo strašně pršet a výrazně se ochladilo. U moře se opravdu být nedá,“ popisovala Ivana Pajtaiová, která v Řecku tráví dovolenou.

Hrozba medikánu ovlivnila i Chorvatsko. Kvůli vichru platí omezení v dopravě. Na několika dálnicích nemohou jezdit kamiony, protože by je vichr mohl převrátit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Extrémní počasí sužuje také Itálii.

Tagy: