Požáry v Kalifornii: Hasiči obalují nejmohutnější stromy světa ohnivzdornou pokrývkou

Hasiči v kalifornském národním parku Sequoia obalují sekvojovce obrovské, též známé jako mamutí stromy, ohnivzdornou pokrývkou. V oblasti totiž zuří lesní požáry, a panují proto obavy, že by plameny mohly za několik hodin zasáhnout i takzvaný Obří les. Tam rostou jedny z nejmohutnějších stromů na světě.

V lese je asi 2 000 sekvojovců, a to včetně zhruba 2 500 let starého stromu nazývaného „Generál Sherman“. Ten měří 83 metrů a je považován za nejobjemnější živý jednokmenný strom na Zemi. V Kalifornii se již týden rozrůstají dva velké požáry. Úřady proto nasadily 350 hasičů. V pohotovosti jsou také vrtulníky a hasicí letouny.

Hasiči preventivně obalili několik stromů včetně Generála Shermana hliníkovou fólií. „Jde o oblast, která má pro mnoho lidí velký význam, takže vynakládáme velké úsilí, abychom les ochránili,“ uvedla mluvčí parků Sequoia a Kings Canyon Rebecca Patersonová.

Podle odborníků jsou sekvojovce vůči požárům velmi odolné. Před žárem je chrání kůra a plameny vyčistí půdu kolem stromů a zlikvidují ostatní dřeviny, které s těmito giganty soupeří o sluneční paprsky.

Nejnovější požáry známé jako Colony a Paradise vznikly po úderu blesků a nyní pohlcují křovinnou vegetaci v pohoří Sierra Nevada, kde se park Sequoia nachází.

Jen v Kalifornii letos propuklo na 7 400 lesních požárů, které sežehly oblasti o rozloze zhruba 8 900 kilometrů čtverečních. K rozrůstání požárů přitom přispívají vysoké teploty a sucha, jež experti spojují s globální změnou klimatu. Požár Dixie, který byl druhým největším zaznamenaným požárem v kalifornských dějinách, byl do značné míry uhašen.

Tagy:
národní park strom les požár stromy Kalifornie požáry požár USA Národní park Sequoia sekvojovce sekvojec Sequoia mamutí stromy sekvojovec obrovský Sierra Nevada Kolon Kings Canyon