Největší skládka pneumatik na světě je pryč. Kuvajt místo ní postaví nové město

Kuvajtské úřady chtějí na místě, kde bývala největší skládka pneumatik na světě, postavit nové město. Tamní vláda oznámila, že dokončila vyklizení celé oblasti, na které bylo podle některých odhadů až 44 milionů pneumatik. V budoucnu by je měla čekat recyklace, která by se však mohla protáhnout na desítky let.

Kuvajtská skládka v poušti poblíž města Sulajbíja fungovala od roku 2012. Na místě byly každoročně vyhloubeny obrovské jámy, do nichž byly odkládány staré pneumatiky nejen z Kuvajtu, ale i jiných zemí.

Podle kuvajtského ministerstva ropného průmyslu už byly všechny pneumatiky ze skládky odvezeny a plocha o rozloze několika kilometrů čtverečních je připravena na zahájení stavebních prací. Vyklízení si vyžádalo skoro 50 tisíc cest nákladních vozů.

Podle místního deníku Al-Džarída byly pneumatiky nahromaděny před průmyslovou zónou, kde mají být zrecyklovány. V provozu je ale zatím jen jeden závod, který je schopný zpracovat maximálně 125 tisíc pneumatik měsíčně. Kdyby recyklaci prováděl sám, trvalo by mu to bezmála 30 let. Úřady se proto chystají vybudovat dvě nové továrny podobné velikosti.

Vláda se pro likvidaci skládky rozhodla z ekologických důvodů i kvůli poptávce po nových stavebních parcelách. Na smetisti opakovaně docházelo k rozsáhlým požárům, naposledy během letošního srpna. Jeden z největších požárů vypukl v roce 2019, dým byl tehdy vidět i ze satelitních snímků. Podle kuvajtské agentury KUNA oheň zachvátil 25 tisíc metrů čtverečních a shořelo zhruba milion pneumatik.

Tagy: