Pozor na drahá volání a internet v zahraničí. Experti přináší tipy, jak ušetřit

Experti doporučuji pořídit si při cestách do zahraničí roaming.

Jak neprodělat s roamingem

Cesta do zahraničí se při používání mobilního telefonu může pořádně prodražit. Experti proto doporučují vybrat si dobře roaming a nastavit si datový limit. Zároveň varují před používáním dat na moři, při mezipřistáních nebo u hranic s některými státy. Telefon se totiž může připojit do sítě cizího operátora.

Mezi země, kde můžete za data a volání zaplatit mnohem víc než u nás, patří například Bosna nebo Švýcarsko. A stačí se k jejich hranicím jen přiblížit. „Telefon se automaticky připojuje na silnější signál,“ vysvětluje šéfredaktor magazínu Computerworld Radan Dolejš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Last minute letecky seženete za pár tisíc, tvrdí cestovky. Zmínily i nástrahy Chorvatska

Pokud si takové věci neuhlídáte, můžete operátorům zaplatit víc, než byste chtěli. V zemích mimo EU jsou volání a data totiž dražší. „Tam se ocitáme v neregulovaném roamingu. Ceny mohou být opravdu vysoké,“ vysvětluje mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Tereza Meravá.

Operátoři poukazují na to, že Češi jsou před takovou nechtěnou situací chráněni. Musejí ale splnit několik podmínek. Po vystoupení z letadla a vypnutí letového režimu dostávají zákazníci uvítací textovou zprávu s přehledem informací o cenách volání a datování platných pro danou zemi „Uživatele z této uvítací SMS automaticky nasměrujeme na naši bezplatnou stránku, kde si zákazník vybírá a potvrzuje, že si chce koupit balíček,“ říká vedoucí komunikace společnosti T-Mobile Patricie Šedivá.

Existují ještě další pojistky, jak neutratit celou výplatu za data v exotice. „Automaticky nastavujeme roamingový datový limit, ten náš je nastavený na 1 300 korun,“ popisuje mluvčí společnosti Vodafone Ondřej Luštinec.

Kuriózní okamžiky lze ovšem zažít na moři. „Na moři se signál šíří dost zvláštně. Asi je nejlepší vypnout si automatické přepínání sítí. Telefon se zeptá, jestli se chcete připojit na silnější síť, vy odmítnete,“ uvádí pro příklad Dolejš. Experti také varují před tablety a telefony v rukou dětí. Na ty se totiž často zapomíná a přitom mohou čerpat nemalá data.

Tagy: