PŘEHLEDNĚ: Pozor na cestovní peklo. Podívejte se, kde se nejvíce zpožďují a ruší lety

Zoufalá žena na letišti (ilustrační snímek)

Dovolené se blíží, některé letenky podražily

Startuje dovolenková sezóna a spolu s ní i tradiční cestovatelské stresy. Letecká doprava stále není na původních kapacitách jako před covidovou pandemií, což je místy znát – zatímco lidé vyráží do zahraničí s plnou vervou, letiště mají co dělat, aby vše v podstavu odbavila. Jak ukázaly statistiky, loni to některým šlo mimořádně mizerně. Kde minulý rok docházelo k největším zpožděním a kde se lety přímo rušily? Podívejte se na přehled redakce CNN Prima NEWS.

Loňská sezóna úpěla v bolestech po dlouhé covidové pauze. Návrat turistického ruchu zkrátka aerolinky ani letiště nezvládly – po celém světě se cestující potýkali se zpožděním i úplným rušením letů. Našly se i případy, kdy museli lidé přespat několik dní na letišti, než mohli odcestovat dál, a ne vždy za to dostali kompenzaci od prodejce letenek či služeb. Rostoucí počet sporů mezi pasažéry a leteckými společnostmi na celém světě vedl k hromadným výzvám k odškodnění cestujících.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Last minute letecky seženete za pár tisíc, tvrdí cestovky. Zmínily i nástrahy Chorvatska

Není proto od věci připravit se na možné komplikace i letos. Aerolinky a letiště se stále potýkají s nedostatkem pracovní síly, kvůli čemuž trpí především evropské a americké dopravní uzly. Stále rovněž platí, že se flotily letadel a jejich spoje ještě nedostaly na úroveň před pandemií koronaviru, třebaže se k ní letos blíží.

Celou situaci navíc komplikuje válka na Ukrajině, kvůli níž museli piloti hledat alternativní (a mnohdy i delší) trasy do destinací. To vše se promítá nejen na čase stráveném uvnitř letounu, ale rovněž na ceně letenek.

Žádný seznam nejproblematičtějších letišť na světě nikomu nezaručí bezproblémové odlepení ze startovní dráhy, ale není od věci se na případné problémy připravit. Jak ukazují loňské statistiky podle webu CNN, loňským „králem zpoždění“ byla především Kanada.

Zhruba v polovině případů v Torontu a Montrealu cestující odletěli později, než měli původně v plánu. Více než třetina letů na letišti ve Vancouveru byla rovněž zpožděna.

O moc lépe si v období mezi květnem a zářím 2022 nevedly ani klíčové evropské cestovní uzly. Se zpožděním letů se potýkala letiště ve Frankfurtu, Paříži, Lisabonu či Londýně. Zhodnocení loňských hříšníků si můžete prohlédnout v tabulce níže.

Místo Země Míra zpoždění (2022)
1. Pearsonovo mezinárodní letiště Toronto Kanada 51,9 %
2. Mezinárodní letiště Pierra Elliotta Trudeau v Montrealu Kanada 47,8 %
3. Letiště Frankfurt nad Mohanem Německo 44,5 %
4. Letiště Humberta Delgada v Lisabonu Portugalsko 43 %
5. Letiště Gatwick v Londýně Spojené království 42 %
6. Letiště Charlese de Gaulla v Paříži Francie 41,6 %
7. Mezinárodní letiště Mnichov Německo 40,1 %
8. Letiště Manchester Spojené království 39 %
9. Mezinárodní letiště Atény Řecko 38,5 %
10. Mezinárodní letiště Vancouver Kanada 37,8 %

Na druhou stranu statistiky Evropské organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrolu ukázaly, že lidé v případě zpožděného letu nemusí ve většině případů čekat déle než půl hodiny. Jen v deseti procentech jde o hodinové zpoždění. Zpožděné lety se dají v praxi nějak přežít. Mnohem horší jsou momenty, kdy ani nevyletíte.

Kde se nejčastěji ruší lety?

Na poli zrušených letů zde byla jasným vítězem Čína. Ta loni stále praktikovala rychlé a nečekané lockdowny kvůli covidu, což se pochopitelně odrazilo na drtivé většině domácích aerolinek. S mezinárodními spoji byl loni také stále velký problém.

Pokud si u Číny odmyslíme vnitrostátní spoje, nadále se drží na nelichotivém prvním místě v seznamu nejčastěji rušených leteckých spojů. Hned po ní ale následují především americká letiště. Níže se můžete podívat na tabulku, kde nejčastěji docházelo k rušení letů podle cestovatelského webu Travel Tomorrow.

Místo Země Míra zrušených letů (2022)
1. Mezinárodní letiště Šen-čen Pao-an Čína 7,9 %
2. Letiště New York LaGuardia Spojené státy 7,7 %
3. Mezinárodní letiště Newark Liberty Spojené státy 7,4 %

4. Pearsonovo mezinárodní letiště Toronto

Kanada 6,5 %
5. Mezinárodní letiště Sukarno-Hatta Indonésie 6,2 %
6. Mezinárodní letiště Kingsforda Smithe v Sydney Austrálie 5,9 %
7. Mezinárodní letiště Kanton Paj-jun Čína 5,2 %
8. Národní letiště Ronalda Reagana ve Washingtonu D.C. USA 5 %
9. Mezinárodní letiště Čchung-čching Ťiang-pej Čína 4,6 %
10. Mezinárodní letiště Amsterdam Schiphol Nizozemsko 3,9 %

Eurocontrol koncem loňského roku varoval, že rok 2023 by mohl být „nejnáročnějším rokem posledního desetiletí“ kvůli konfliktu na Ukrajině, možným stávkám, rostoucímu počtu letadel a znovuotevření asijských trhů.

V pořadu Co na to vaše peněženka diskutovali zástupci cestovních kanceláří o cenách letenek a zájezdů. Záznam si můžete pustit níže:

Tagy: