Daňové přiznání za rok 2023: Obávané vyplňování se blíží. Jaké jsou termíny a kdy hrozí pokuty?

Někteří zaměstnanci neuniknou podání daňového přiznání.

Neoblíbené vyplňování růžového formuláře se nezadržitelně blíží. Noční můra pro podnikatele a živnostníky se bude týkat i některých zaměstnanců. Dokdy mají lidé čas a co jim hrozí v případě, že se s odevzdáním daňového přiznání zpozdí?

Řadu lidí čeká noční můra v podobě vyplňování daňového přiznání. Někteří boj s formulářem neustále odkládají a protahují tím nepříjemný moment, který je nakonec stejně čeká. I letos se tento úkon pojí s novinkami a změnami. Finanční správa už na začátku ledna informovala osoby samostatně výdělečně činné, že letos musí podat daňové přiznání elektronicky.

ČTĚTE TAKÉ: Referendum o euru? Ptejte se lidí, zda chtějí platit daně, říká Niedermayer. Nesmysl, namítl David

Podnikatelé a živnostníci budou muset využít své datové schránky. A z nich i těch více než třicet tisíc, kteří tuto formu komunikace s úřady ještě nepoužili. Pokud osoby samostatně výdělečně činné podají daňové přiznání jinou formou než elektronicky, tak jim hrozí pokuta tisíc korun.

Způsob podání Lhůta podání
Základní lhůta pro podání - tištěná forma 2. dubna (úterý)
Elektronický formulář 2. května (čtvrtek)
Využití daňového poradce 1. července (pondělí)

Daňové přiznání se podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Letos vychází základní lhůta pro podání na 2. dubna. Tedy na úterý po Velikonočním pondělí. Elektronicky mohou lidé daňové přiznání podat do 2. května. Podnikatelé a živnostníci využívající služeb daňového poradce mohou daňové přiznání odevzdat až na začátku července.

A kdo bude muset daňové přiznání podat? Povinnost spadá na všechny, kteří v roce 2023 měli příjem podléhající zdanění nad 50 tisíc korun. Patří mezi ně příjmy ze závislé (zaměstnání) či samostatné činnosti (podnikání). Dále i jiné typy příjmů, jako například z pronájmů, kapitálového majetku nebo ostatních příjmů.

Daňová poradkyně ze společnosti BDO Monika Lodrová upozorňuje, že povinnost se týká zejména živnostníků a podnikatelů. „Kromě většiny OSVČ se povinnost podat daňové přiznání nevyhne ani některým zaměstnancům. Pokud si v roce 2023 přivydělávali i jinak a měli kromě příjmu ze zaměstnaneckého poměru také příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, z kapitálového majetku, z nájmu nebo ostatních příjmů přesahující 20 tisíc korun, musí daňové přiznání také podat,“ řekla Monika Lodrová.

Letos hrozí vyšší pokuty

Daňové přiznání musí vyplnit i ti, kteří měli v jednu chvíli dvě a více zaměstnání. Povinnosti se nevyhne ani ten, který využívá režim paušální daně a v průběhu roku porušil její podmínky. „Dalším důvodem pro povinné podání daňového přiznání je také například předčasné ukončení daňově podporovaných produktů spoření na stáří, jako jsou životní pojištění či penzijní spoření,“ řekla dále Lodrová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda Petra Fialy by chtěla více rozhýbat trh práce. Co by se mohlo změnit?

Podání daňového přiznání je mezi lidmi neoblíbené i proto, že za pozdní odevzdání hrozí pokuty. „Zpoždění s podáním do pěti pracovních dnů po termínu finanční úřady ještě tolerují. Pak nicméně přicházejí sankce, a to ve výši 0,05 procenta stanovené daně za každý den prodlení. Pokuta se následně může vyšplhat až na maximum v podobě 5 procent z vyměřené daně,“ řekla Monika Lodrová.

Pokud je ale částka pokuty nižší než tisíc korun, tak ji úřad poplatníkovi nevyměří. Finanční správa také informuje, že nejprve daňové poplatníky na chyby upozorní. Například pokud osoby samostatně výdělečně činné podají daňové přiznání tištěně.  „Pokud na výzvu poplatník nezareaguje, bude mu uložena pokuta jeden tisíc korun, přičemž v některých případech se může jednat i o částku vyšší,“ dodala Lodrová.

Tagy: